Drop It in actie voor het goede doel.
Drop It in actie voor het goede doel. Alice Rouwhorst

Mini festival klinkt top in poptempel in spé

Baak – Voor de vijfde keer op rij organiseerde de band Drop it, een week voor aanvang van de opening van het Glazen Huis in Breda, een minifestival om geld in te zamelen voor Serious Request.

Door Alice Rouwhorst

Voor de eerste keer werd de happening georganiseerd in het Martinushuus in Baak, het achterste gedeelte van de kerk. Carolien Beijer, toetsenist van Drop It en drijvende kracht achter het gemoedelijke mini-festival is blij met deze nieuwe locatie. "We kregen direct een 'ja' op onze vraag of we het hier mochten organiseren. Dat is zo fijn, want het is een superlocatie!", zegt ze enthousiast. "Belangeloos uiteraard, net als alle bands, de mensen van het licht en geluid en de horeca trouwens.Hierdoor kunnen we alle giften en opbrengsten van de verkoop van de drank en het eten doneren aan Serious Request", vervolgt ze. Ondertussen begroet ze leden van bands en wijst ze de weg. Ze is voor aanvang en tijdens de concerten een vliegende kiep, die duidelijk geniet van de geslaagde muzikale middag en avond. En genieten doen ook heel veel bezoekers.

Tijdens het eerste optreden om vier uur is de kerk nog niet echt gevuld, maar er komen steeds meer mensen via de rode loper binnen. Het wordt echt druk rond acht uur 's avonds en rond middernacht is het weer zoals aan het begin. In die tussenliggende uren hebben negen bands, waaronder Blend, BBR Band, Drop It, BPM, Mig Buff, Unplugged Matters, Rhavage Light en Jemilo hun muzikale visitekaartje afgegeven op twee podia, het hoofd- en een akoestisch podium. Allerlei verschillende genres in het Engels, Nederlands, Duits, Achterhoeks en zelfs in het Zuid-Afrikaans kwamen voorbij in verschillende volumes. Plezier op en voor het podium in een Martinushuus dat zich ontpopt als een sfeervolle poptempel in spé; een nieuw Paradiso, maar dan in het oosten. Explicit Content beet het spits af. Niet gemakkelijk voor een band die pas een jaartje bestaat en nog maar amper podiumervaring heeft. Maar zenuwen zijn niet te bemerken. Integendeel, ze staan zelfverzekerd op het podium en brengen met hun diverse popmuziek direct een fijne sfeer. Teun, gitarist van de band, toont later op de avond een schilderij van zijn hand met een tekst van Typhoon, die hij veilt voor het goede doel. Bieden op dit schilderij kan vanaf 15 euro of op een afbeelding van Bob Marley vanaf 50 euro via info@dropitmusic.nl. Want uiteindelijk is het daar allemaal om te doen. Geld inzamelen voor Serious Request met dit jaar als thema 'Longontsteking, de stille ramp: Laat ze niet stikken'. Carolien kijkt terug op een geslaagd festival. Ze weet nog niet wat de opbrengst van de avond is, maar hoopt dat ze het bedrag van 2200 euro van vorig jaar overschrijden. Achterin het Martinushuus konden loten ingeleverd worden die door het team Arreba al eerder huis-aan-huis waren verkocht. Arreba is een samen treksel van de voornamen van Arthur Berendsen, Remco van der Sar en Bart Groen. Deze drie mannen, waarvan de eerste uit Baak komt doen mee met de NoordkaapCallenge voor Serious Request. Deze uitdaging is niet alleen het naar de Noordkaap rijden en terug in dertien dagen, maar onderweg moeten ze ook opdrachten uitvoeren die mensen voor hen bedacht hebben. Een (goede) uitvoering levert een bedrag voor het goede doel op. Terwijl deze heren met de terugreis bezig zijn om op 19 december op hun eindstation het Glazen Huis in Breda aan te komen, werd de verloting gehouden. Vele prijzen en prijsjes gingen naar gelukkige winnaars. De hoofdprijs, een tv, werd gewonnen door de heer Jan Beuwer.


www.dropitmusic.nl

arreba.nl