"Vooral een defecte linker voorlamp is levensgevaarlijk", meldt de controlerende agent. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Erwtensoep voor passanten

verlichtingscontrole

Vorden - Wie woensdagmiddag 15 december in de vallende duisternis vanuit de richting Zutphen (of via de Rondweg) het centrum van Vorden naderde, werd op de Zutphenseweg gecontroleerd op verlichting in de jaarlijkse actie van VeiligVerkeer Nederland en de politie, dit jaar in samenwerking met garage Klein Brinke. Naast verlichting werd er natuurlijk ook gelet op andere overtredingen, maar de verlichtingsovertreders werden met clementie behandeld en konden het euvel tegen kostprijs laten vervangen, terwijl de 'reguliere' overtreders konden rekenen op de bijbehorende 'prent'. Om de reparatietijd te overbruggen konden ze een gratis bakje erwtensoep nuttigen in de koek-en-zopietent, die garage Klein Brinke had ingericht.

Door Jan Knoef

Rond 16.30 uur meldden negen agenten van de Verkeersgroep Noord- en Oost-Achterhoek zich, samen met negen collega's van de regionale politie om, na het welkomstwoord van VVN-Bronckhorst voorzitter Dorien Mulderije, geïnformeerd te worden over de controle om vervolgens de plek in de 'opvangfuik' in te nemen. Langs de Zutphenseweg en de Rondweg stonden agenten om onopgemerkt de verlichting te controleren. Bij voertuigen met defecte verlichting werden collega's bij de rotonde aan de Zutphenseweg geïnformeerd, die de betrokken automobilist opdracht gaven om zich te melden bij garage Klein Brinke. Daarnaast waren drie motoragenten actief om voertuigen naar garage Klein Brinke te begeleiden.

Daar aangekomen werden ze door medewerkers van VVN en de politie nader geïnformeerd over de reden van aanhouding, met de vraag of ze mee wilden werken aan het onderzoek. Ondanks het tijdverlies door de aanhouding reageren de automobilisten positief op de controle. Bij defecte achterverlichting (6x) en kentekenverlichting (40x) wisten de bestuurders vaak niet eens, dat de verlichting defect was. Verder bleek een aantal automobilisten (11x) niet te weten dat je de mistlampen pas mag gebruiken bij een zicht minder dan 50 meter. Ook vier fietsers bleken hun verlichting niet in orde te hebben, maar gelukkig heeft garage Klein Brinke ook een fietsreparatiewerkplaats, waar ze (ook tegen kostprijs) konden worden geholpen.

De radarcontrolewagen vond een plek buiten de bebouwde kom richting Zutphen. Ruim 1800 voertuigen passeerden de controle, waarvan er 61 geflitst werden met als hoogste snelheid 103 km/uur. Een passerende bromfietser moest zich ook bij de controlerende agenten melden in verband met z'n snelheid. De jonge eigenaar stond er beteuterd bij toen de rollenbank liet zien dat zijn bromfiets 59 km/uur kan halen. Tot 55 km/uur eindigt de keuring met een bekeuring, maar boven de 55 km/uur krijgt de bromfiets/scooter een WOK-status en dat betekent dat het voertuig opnieuw gekeurd moet worden door de RDW en dan niet alleen op de snelheid, maar op alle onderdelen. De jongeman vindt het wel erg sneu. "Hij liep aanvankelijk precies 45 km/uur, maar dat vind ik in de bebouwde kom, waar ik op de rijbaan bij de auto's moet rijden, een slechte snelheid. En dus heb ik 'm iets laten tunen met de bedoeling dat 'ie 55 km/uur zou gaan lopen. Nu zit ik net boven die grens met een bekeuring en een herkeuring tot gevolg. Al met al een duur grapje." De snorfiets van een andere inwoner van Vorden bleek wel binnen de grenzen te blijven. Toch kreeg hij een bekeuring, omdat hij zijn rijbewijs niet kon laten zien.

VVN, afdeling Bronckhorst kijkt tevreden terug op de verlichtingscontrole. "De resultaten zijn vergelijkbaar met de keuring in Zelhem enkele weken geleden en over het totaal worden de verlichtingsovertredingen minder", aldus bestuurslid Klein Kranenbarg VVN-Bronckhorst wil graag actief zijn met voorlichting, verkeersexamens en controles, maar komt 'handjes' te kort. Klein Kranenbarg hoopt dat lezers van Contact zich aangesproken voelen en zich bij hem melden als vrijwilliger via: 06-10303989 of hwmstoops@gmail.com.