Ernest Koers met zijn vrouw Ans en pastoor Harry Scheve. Foto: PR
Ernest Koers met zijn vrouw Ans en pastoor Harry Scheve. Foto: PR

Ernest Koers speelt al 62 jaar op kerkorgels

KEIJENBORG - Voor zijn jubileum als organist kreeg Ernest Koers uit Keijenborg zondag 27 november aan het einde van de kerkdienst in de Christus Koningkerk in Vorden een kerkelijke onderscheiding. Deze werd uitgereikt door pastoor Harry Scheve namens de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV) omdat hij zich al 62 jaar zeer verdienstelijk maakt voor muziek ten dienste van de liturgie.

Door Liesbeth Spaansen

Veertig jaren worden officieel geteld. "Ik speel al vanaf vijftien jaar en ik ben nu 77. Elke zondag orgelspelen," lacht hij. Vakantie houdt hij niet. "Daar geven we niks om. Als het koor vakantie heeft, hoef ik niet te komen, maar dan zijn er toch een paar die wel willen dat ik speel voor de samenzang en dan ga ik wel." De gouden onderscheiding heeft Ernest Koers dan ook meer dan verdiend. "Af en toe hebben ze een stilteviering, dan hoef ik er niet naar toe." Die zondagen kan hij dan besteden aan zijn duiven.

Ernest zat vanaf de lagere school op pianoles bij de heer Vente uit Zutphen. Hij moest iedere dag studeren, maar ging daarna met vriendjes voetballen. Later ging hij op het orgel spelen. "Mijn vader was dirigent van het koor op de Kranenburg en zei: 'Dat kun jij wel'. Hij heeft mij het Gregoriaans bijgebracht."

Met vijftien jaar had hij een vaste aanstelling als organist in Lochem. "Ik woonde op de Kranenburg en ging op de fiets van Kranenburg naar Lochem, 's morgens voor de kerkdienst, 's middags het lof en een keer in de week naar de repetitie," vertelt Ernest Koers. "Dat heb ik gedaan tot militaire dienst." Daar gaf de kapitein hem verlof om elke zondagmorgen met de trein van Deventer naar Lochem te gaan om orgel te spelen. Na de diensttijd werd hij organist in Ruurlo. Na vier jaar trouwde hij met Ans, nu vijftig jaar geleden. "Tijdens de huwelijksplechtigheid in de kerk van Keijenborg wilde het kerkkoor van Ruurlo graag komen zingen. Na overleg met het koor in Keijenborg mocht dat."

Vaak staan twee kerkdiensten op één zondagochtend op het programma. "Ik heb altijd dansmuziek gemaakt, ik stond achter de toetsen. Dan kwam ik 's nachts om twee uur thuis en dan moest ik om half negen in Hengelo in de kerk zitten. Dan was opstaan moeilijk. Maar ik leid er niks onder, als je het graag doet, wat maakt het dan uit. Je vergeet alles, je bent helemaal geconcentreerd op de muziek en het koor. En je moet op de dirigent letten, maar dat gaat vanzelf."

In de katholieke kerken van onder andere Vorden, Keijenborg, Olburgen, Drempt, Hengelo, Gaanderen en Vierakker speelde hij op de zondagochtend, soms de zaterdagavond en rouw- en trouwdiensten door de weeks en hij begeleidde kerkkoren. Naast het spelen gaat er ook tijd zitten in het oefenen van nieuwe muziek en klaarleggen ervan.

Tijdens het Ceciliafeest op zondag 27 november zongen de kerkkoren van Keijenborg en Vorden samen een vierstemmige mis. Naast deze verrassing voor de jubilaris, waren ook alle kinderen en kleinkinderen aanwezig.

De gouden speld van de Sint Gregoriusvereniging werd Ernest Koers opgespeld door pastoor Scheve, waarbij een oorkonde hoorde. Jaap Harmsen sprak de jubilaris namens de Sint Gregoriusvereniging toe. "Harmsen zei dat ik nog drukker was op mijn leeftijd, dan Bennie Jolink: 'Die is ermee gestopt. Als je vanaf je vijftiende jaar tot je 77ste, 62 jaar lang op het orgel speelt in de kerk, dat is toch niet normaal', dat was zo mooi, prachtig!"

"Het was een prachtig weekend," besluit Ernest. Zijn vrouw Ans had deze zomer zware operaties ondergaan, maar zij herstelde goed. "Dat we toch vrijdagavond 25 november onze vijftigjarige trouwdag mochten vieren met de kinderen en kleinkinderen en de onderscheiding. Een weekend om in te lijsten."


Oliebollenactie Harmonie Vorden

VORDEN - Harmonie Vorden organiseert, evenals voorgaande jaren, de jaarlijkse oliebollenactie op vrijdag 9 en zaterdag 10 december. Deze actie is één van de belangrijke inkomstenbron voor de vereniging.

De oliebollen worden gebakken door een aantal eigen leden, die daarvoor vrijdagmorgen 9 december al extra vroeg opstaan, zodat ze u versgebakken oliebollen aan kunnen bieden. Vervolgens gaan de overige leden en Vrienden deze Hollandse lekkernij huis aan huis verkopen. De verkoop vindt plaats op vrijdagmiddag -en avond en de zaterdagmorgen. Het bakken van de oliebollen vind dit jaar plaats in samenwerking met Bakkerij Joop.

De opbrengst van de actie wordt onder andere besteed aan het opleiden van de jeugd. Voor de toekomst van de vereniging is het immers van belang voldoende jeugdige leerlingen te hebben die op termijn kunnen doorgroeien naar de slagwerkgroep of het harmonieorkest. Er staat nu een prachtig orkest en dat wil de vereniging voor de toekomst graag behouden.

Sinds 2014 heeft de vereniging de gehele opleiding weer in eigen hand genomen. Hiervoor zijn een aantal gekwalificeerde en enthousiaste vakleerkrachten aangenomen. Deze, aan het conservatorium opgeleide docenten, begeleiden de leerling bij de eerste stappen op hun muzikale pad. Om de opleiding betaalbaar te houden is de opbrengst van deze actie ieder jaar weer een mooie opsteker.

Wilt zeker zijn van heerlijke oliebollen? U kunt tot donderdagavond 8 december een bestelling plaatsen via e-mail. Ook is het mogelijk om vrijdag de oliebollen te kopen in het Dorpscentrum.

info@harmonievorden.nl