Josée van der Staak wil met haar boek Tekentaal onder de aandacht brengen. Foto: Bernadet te Velthuis
Josée van der Staak wil met haar boek Tekentaal onder de aandacht brengen. Foto: Bernadet te Velthuis

'Ontdek de kracht van tekentaal' bij Van der Staak

VORDEN – Zo luidt de titel van het boek dat onlangs is verschenen van auteur Josée van der Staak uit Vorden. Van der Staak, tekentaaldocent en tevens tekentherapeut, wil hiermee tekentaal onder de aandacht brengen. "Tekentaal is nog onvoldoende bekend bij het grote publiek en dat terwijl zelfs grote verzekeraars als OHRA en VGZ tegenwoordig de Tekentaaltherapie (deels) vergoeden", zo vertelt ze in haar woning aan de Komvonderlaan 6 in Vorden waar tevens de therapieruimte en het atelier Amare gevestigd zijn.

Door Bernadet te Velthuis

In haar atelier neemt ze mensen met diverse oefeningen mee in de wereld van kleur en vorm middels tekenen, schilderen of het maken van een collage, om hen het plezier van tekenen te laten ontdekken en zodat men zich op een creatieve manier bewust wordt van bepaalde onderwerpen in diens leven.

"De oefeningen zijn niet moeilijk en daarom ook geschikt voor mensen die niet kunnen tekenen. Het ontdekken en het plezier staan altijd voorop", zo vertelt van der Staak enthousiast. Vijfenvijftig van deze oefeningen heeft zij gebundeld in haar boek 'Ontdek de kracht van Tekentaal'.

De tekentaaldocente legt uit:"Middels het tekenen wordt het onderbewuste aangesproken en met de juiste vraagstelling worden mensen zich bewust van zichzelf, wat hen bezighoudt en hoe.". Hierbij wordt gewerkt vanuit een holistische mensvisie, waarbij wordt uitgegaan van het feit dat 'alles met elkaar in contact staat'.


Tekentaaltherapie
Tekentherapie gaat daarin nog een stap verder. Hier liggen vaak bepaalde lichamelijke/psychische klachten of juist wensen (bijvoorbeeld stoppen met roken) aan ten grondslag, van waaruit een hulpvraag wordt geformuleerd. In het eerste gesprek wordt de klacht en/of wens onderzocht middels vraagstelling en een eerste tekening, die tevens het uitgangspunt is voor het helend proces. Daarna kan wanneer nodig een behandelplan worden opgesteld. Afhankelijk van de polis kan Tekentherapie (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar.


Duizendpoot
De enthousiaste duizendpoot is daarnaast voorzitter van de Vereniging Tekentaal, een landelijke beroepsvereniging voor tekentherapeuten, tekentaaldocenten en coaches, voorzitter van de stichting Kunst Onder Mensen (KOM) en geeft lezingen en workshops Tekentaal door het hele land. Ook zingt Van der Staak bij uitvaarten en verzorgt ze literaire, intieme huiskamerconcerten.

Boek en gelijknamige workshop
Het boek is verkrijgbaar bij Van der Staak zelf en bij alle boekhandels in Nederland. Ieder boek bevat een kortingsbon voor de gelijknamige workshop, waarin samen met Van der Staak twee oefeningen uit het boek worden uitgewerkt. De eerstvolgende workshop vindt plaats op 11 december van 10.00 tot 17.30 uur, waarin koffie/thee, lunch, materiaal en het boek inbegrepen zijn. Voor meer informatie en opgave, kan men via onderstaande gegevens contact opnemen.

joseevanderstaak@hetnet.nl

06-51263584

www.joseevanderstaak.nl