Het gedenkteken in Vierakker. Foto: PR
Het gedenkteken in Vierakker. Foto: PR

'Dat hun licht mag blijven stralen'

VIERAKKER - Overal ter wereld worden elk jaar op de tweede zondag van december kaarsjes ontstoken voor de overleden kinderen met de gedachte: 'Dat hun licht mag blijven stralen.' De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind(je) verloren hebben. Daarnaast is er het besef dat zij niet alleen zijn met hun verdriet en gemis.

Op zondagavond 11 december wordt voor alle inwoners van de gemeente Bronckhorst en omgeving voor de derde keer een bijeenkomst georganiseerd rondom Wereldlichtjesdag. Voorgaande jaren was het in Keijenborg en Steenderen. Dit jaar wordt de viering van 19.00-19.30 uur gehouden op de R.K. begraafplaats van de H. Willibrordkerk, Vierakkersestraatweg te Vierakker.

Voor wie is deze bijeenkomst?
Voor ouders, broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en iedereen die zich verbonden voelt met een overleden kind: zij zijn allemaal welkom. De pijn van het gemis, het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen verbinden mensen die elkaar verder niet kennen. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen komen voor een kindje dat niet eens de tijd kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er is tijd om samen stil te staan bij alle overleden kinderen. In deze, niet kerkelijke, bijeenkomst zal onder begeleiding van Gerrie Vos-Hiddink en Maria Schotman-Harmsen, beiden ritueelbegeleider, een viering plaatsvinden waarin zij troost, kracht en moed (door)geven in een sfeer van lichtjes, namen noemen, zang en muziek. Muzikale medewerking wordt verleend door een gelegenheidskoortje begeleid door de klanken van een keyboard. Het is mogelijk de naam van een overleden kind door te geven. Tijdens de viering worden de namen genoemd. Er is gelegenheid om een lichtje te plaatsen Zo blijven ons de namen van de kinderen in herinnering, de kinderen die mensen niet kunnen en willen vergeten…….

Monumentje
Op de begraafplaats is een gedachtenismonumentje voor overleden kinderen. Op een houten zuil is een grote steen waarin de contouren van een foetus te herkennen zijn. Onderaan de zuil een cirkel van blauwe knikkers. De symboliek van de knikkers zullen worden gebruikt in de viering.

Het kerkhof wordt voor de gelegenheid verlicht. Voor mensen die niet zo lang kunnen staan zijn er stoelen aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten bij een kopje koffie, thee of chocolademelk in de kerk. Bij erg slecht weer vindt de viering plaats in de kerk. Voor informatie en het opgeven van de te noemen namen kunnen belangstellenden bellen of mailen. Gerrie Vos en Maria Schotman hopen velen te mogen begroeten bij deze World Wide Candle Lighting.


Maria Schotman: 06-44338522, mariaschotman@gmail.com

Gerrie Vos: 06-38700488, gerrie@de-levensloop.nl