V.l.n.r.: Sander Pardijs, Harry Jansen, Herman de Groot, Riske Legtenberg,  Ineke Marciag, Klaartje Legtenberg en Ineke Keizer. Foto Jan Holtrigter.
V.l.n.r.: Sander Pardijs, Harry Jansen, Herman de Groot, Riske Legtenberg, Ineke Marciag, Klaartje Legtenberg en Ineke Keizer. Foto Jan Holtrigter.

Vordens Belang wil leefbaarheid en aantrekkelijkheid Vorden verbeteren

Vorden – In Vorden zijn in de afgelopen weken gevorderde plannen ontplooid voor oprichting van een belangenvereniging. Het hoofddoel van de initiatiefnemers van Vordens Belang is om de aantrekkelijkheid en leefbaarheid in Vorden te verbeteren in de breedste zin van het woord en dat men wil opkomen voor het algemeen belang van het dorp en het buitengebied van Vorden.

Door Jan Hendriksen

Terwijl in het naburige Hengelo de belangenvereniging Dorpsbelang Hengelo onlangs werd opgeheven ontstond er gelijktijdig in Vorden het plan om een belangenorganisatie op te richten. Tijdens een discussie op de Facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...' wierp Riske Legtenberg een balletje op. Als snel dienden zich enkele Vordenaren aan om samen het Vordens Belang op te richten. Inmiddels zijn er een aantal bijeenkomsten gehouden. Zo is er een oprichtingsbestuur geformeerd die de haalbaarheid van de belangenvereniging zal aftasten. Hiervoor zal binnenkort een onderzoek worden gedaan onder de Vordense gemeenschap.

"Het hoofddoel is om de aantrekkelijkheid en leefbaarheid in Vorden te verbeteren in de breedste zin van het woord en dus opkomen voor het algemeen belang van ons dorp en ons buitengebied. Hiertoe rekenen wij wonen, recreëren, natuur, werken en naar school gaan. We willen hierin een duidelijke rol spelen door middel van inventariseren, adviseren, coördineren, stimuleren en ook initiëren. Het gaat om kansen zien maar ook om bedreigingen tegengaan! We willen netwerken en een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor de inwoners, ondernemers, gemeente en maatschappelijke partijen", zo verklaart initiatiefneemster Riske Legtenberg.

Bestuur
Vordens Belang in oprichting bestaat momenteel uit een bestuur van vijf personen. Ingrid Keizer is voorzitter, Jan Holtrigter fungeert als penningmeester terwijl Harry Jansen de taak als secretaris op zich heeft genomen. Riske Legtenberg en Klaartje Legtenberg hebben een algemene functie binnen het bestuur. Er hebben zich al meer Vordenaren aangeboden om het prille bestuur te ondersteunen. Het bestuur onderzoekt momenteel bestaande dorpsplannen om een beter idee te kunnen vormen over de huidige plannen van de gemeente Bronckhorst.

Daarnaast wordt op dit moment bij bestaande Dorps Belangen Organisaties (DBO's) in Bronckhorst informatie ingewonnen. "De gemeente Bronckhorst (met twee gebiedsambtenaren) is inmiddels aangeschoven en voorziet ons van informatie. We willen namelijk ook een tussenschakel naar de overheid zijn. Soms vooral meedenkend, soms ook kritisch. Maar wel steeds vanuit onze specifieke doelstelling: Hoe kunnen we Vorden nog aantrekkelijker, mooier en leefbaarder maken", zo zegt Riske Legtenberg.

Wat wil men als belangenvereniging bereiken? Secretaris Harry Jansen: "We willen alle zaken behartigen waarbij iedereen in Vorden belang heeft. Dit kan zijn de zorg, groenvoorziening, leegstand, het verkeer, ondernemen in Vorden, culturele zaken zoals onder meer het Kulturhus, de sporthal en het zwembad. En specifiek voor ons dorp: het behoud van de kwaliteit van ons buitengebied waarin wonen, werken en natuur om een duurzaam evenwicht vraagt."

Voor meer informatie kan men contact opnemen met een van de bestuursleden en de Facebookpagina raadplegen.

www.facebook.com/vordensbelang