De Dorpsschool is trots op de leerlingen, ouders en het team. Foto: PR
De Dorpsschool is trots op de leerlingen, ouders en het team. Foto: PR Foto:

Welzijn Vorden voor en door iedereen

Vorden - Eerst maar even een misverstand uit de wereld helpen: Welzijn Vorden richt zich niet alleen op ouderen, maar op alle inwoners van het dorp Vorden en omgeving. Jong en oud kan aan de activiteiten van Welzijn Vorden deelnemen. Welzijn Vorden heeft zich in de afgelopen tijd vernieuwd. Vorig jaar trad een geheel nieuw bestuur aan, een half jaar geleden werd een nieuw logo geïntroduceerd en er is nu ook een nieuwe website.

Op dit moment zijn de deelnemers vooral ouderen: Welzijn Vorden zet zich in om vereenzaming tegen te gaan. Daarvoor zijn de laatste jaren vier belangrijke initiatieven genomen, zoals de 'Bezoek en Ondersteuning Service (BOS)' waarbij vrijwilligers chronisch zieken en eenzame ouderen bezoeken, wat tevens mantelzorgers ontlast. Het eenzaamheidsproject 'Samen Eén' wil 55-plussers bereiken die wel eens wat meer onder de mensen willen komen en niet aan reguliere activiteiten deelnemen, de 'Ontmoeting en Dagbesteding' biedt elke dinsdag (overdag) diverse activiteiten aan in het Dorpscentrum aan zelfstandig wonende ouderen en het 'Maatjesproject' zoekt en vindt al sinds 2012 ouderen om gezamenlijk iets te ondernemen. Onder leiding van twee vrijwilligers wordt maandelijks een koffieochtend georganiseerd.

Er zijn ook andere activiteiten, zoals de (elektrische) duo-fiets die doordeweeks beschikbaar is voor mensen die samen met een vrijwilliger een fietstocht willen maken; er zijn vrijwilligers beschikbaar voor vervoer en begeleiding naar arts, fysiotherapeut of ziekenhuis; er is een hobbyclub; er zijn mogelijkheden voor gymnastiek, zwemmen, volks- en stijldansen, koersbal, rummikub en onlangs is handwerken en handvaardigheid gestart met een wekelijks Aanschuif Atelier op dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur in het Dorpscentrum. Tot slot is er natuurlijk ook nog het Repaircafé. Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur kunnen in het Dorpscentrum allerlei spullen (o.a. kleding en elektronica) voor reparatie worden aangeboden aan enthousiaste en kundige vrijwilligers. Moeite met iPad of iPhone? Voor hulp daarvoor is ook iemand bij het Repaircafé aanwezig.

Deelname activiteiten
Wilt u deelnemen aan de activiteiten van Welzijn Vorden? Voor opgave of nadere inlichtingen bij Willy Gotink of raadpleeg de website. Met regelmaat verschijnen ook Twitterberichtjes: @welzijnvorden.

Vrijwilliger worden?
Op diverse manieren betekent Welzijn Vorden dus veel voor verschillende mensen. Er zijn inmiddels bijna 100 vrijwilligers die zich met inzet en toewijding met de bovenstaande activiteiten bezighouden. Vrijwilligers zijn er echter nooit genoeg. Dus aanmelden kan altijd! En het is helemaal niet nodig elke week vrijwilligerswerk te doen. Eens per maand of per twee maanden of zelfs zo nu en dan is ook mogelijk. Voor meer informatie: Willy Gotink is op dinsdag- en woensdagochtend van 9 tot 12 te spreken in het Dorpscentrum, of per telefoon (0575 553405) of per mail (info@welzijnvorden.nl).

Verder vindt Welzijn Vorden het belangrijk dat de Kunstbus blijft rijden, zodat men gemakkelijk naar het theater of een museum kan en dat mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven met taalles of op een andere manier moeten worden geholpen. Verder vindt Welzijn Vorden het belangrijk dat er ook voor de jeugd leuke en zinvolle activiteiten georganiseerd worden, dat diezelfde jeugd ook bij het vrijwilligerswerk kan worden betrokken (staat trouwens goed op een CV!) en dat het Dorpscentrum een meer centrale rol in het dorp moet krijgen.


www.welzijnvorden.nl


Dorpsschool opnieuw gecertificeerd als Daltonschool

Vorden - Dinsdag 8 november werd de Dorpsschool in Vorden bezocht door de Daltoncommissie. Deze commissie kwam kijken of de Dorpsschool in aanmerking zou komen voor een verlenging van de Daltonlicentie. Het eindoordeel is een licentie voor de komende vijf jaar. De commissie was onder andere zeer enthousiast over de inzet van het schoolteam. Alleen onderwijsinstellingen met een Daltonlicentie mogen zich Daltonschool noemen.


GroenLinks Bronckhorst nodigt uit om mee te praten over beleid

VORDEN - De afdeling GroenLinks Bronckhorst organiseert op dinsdag 22 november een openbare ledenvergadering. Aanvang 19.30 uur in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden.

Tijdens die bijeenkomst wordt ingegaan op inzet en beleid van fractie en afdeling GroenLinks Bronckhorst en wordt samen gediscussieerd over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zoals vastgesteld door de Verenigde Naties, en hoe die vertaald kunnen worden naar praktisch beleid voor de gemeente Bronckhorst. Hoe kan men vanuit die wereldwijde doelen (ook wel Global Goals genoemd) komen tot een duurzamer en toekomstbestendiger Bronckhorst, met ruimte voor wonen, werken, landbouw, recreëren, natuur, toerisme, verkeer en meer. De bijeenkomst is openbaar en toegankelijk voor iedereen. GroenLinks Bronckhorst zet zich actief in voor (omgevings)beleid met lange-termijn visie en concrete en meetbare duurzaamheidsdoelen op korte termijn.