Vaak staan monumentale bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Foto: PR
Vaak staan monumentale bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Foto: PR Foto:

Eerste fiets- of wandelroute langs monumentale bomen

Vorden - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst presenteert haar eerste van een serie fiets- en/of wandelroutes langs monumentale bomen in de gemeente. Deze route loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch en via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort. De route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer.

De gemeente Bronckhorst telt ongeveer 125 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen. In de afgelopen jaren zijn alle bomen opnieuw bekeken en beoordeeld. Deze actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden, kunt u vinden in het register dat sinds een jaar voor iedereen te bekijken is op www.monumentalebomen.nl.

Om op die markante bomen meer aandacht te vestigen, is het idee ontstaan om een route te maken langs een aantal ervan. Daarbij is rekening gehouden met variatie in boomsoorten, bijzondere locaties voor liefhebbers van bomen (zoals het pinetum) én een afstand die gemakkelijk met de fiets af te leggen valt. Omdat er onderweg veel te zien valt, kan het afleggen van de route nog best wat uurtjes in beslag nemen. Met het samenstellen is daarom ook gedacht aan horecagelegenheden. Met name Gerlinde Bulten, actief lid van Bomenbelang uit Zelhem, stopte heel wat uren in de voorbereiding van de route.

De routebeschrijving omvat informatie over zo'n 20 monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Ieder dorp zijn eigen bomenroute
Vereniging Bomenbelang Bronckhorst probeert vanaf nu ieder jaar een nieuwe fiets- en/of wandelroute samen te stellen. Op den duur moeten alle voor boomliefhebbers interessante gebieden in de gemeente een eigen route krijgen.

Routebeschrijving
U kunt de routebeschrijving met bijbehorende kaart ophalen bij onder andere de VVV in Vorden, kasteel Vorden, de hotels Bakker en de Gravin van Vorden, Grand Café 't Meestershuis, restaurant De Rotonde, taveerne De Wildenborcherhof, B & B Olthuijs, het Ludgerusgebouw in Wichmond, restaurant De Keuken van Hackfort, rustpunt De Rietberg en taveerne De Wildenborcherhof.

In principe kunnen de routes ook lopend afgelegd worden. De route is ook te vinden op de website van Vereniging Bomenbelang.


www.bomenbelang.nl