Antoon Peppelman (links) vertelt in het gemeentehuis van Bronckhorst over zijn werk als wethouder. Deelnemers aan de cursus Politiek Actief luisteren aandachtig. Foto: Luuk Stam
Antoon Peppelman (links) vertelt in het gemeentehuis van Bronckhorst over zijn werk als wethouder. Deelnemers aan de cursus Politiek Actief luisteren aandachtig. Foto: Luuk Stam

Cursus leert burgers de politiek beter kennen

Wat doet een gemeenteraad precies? En debatteren, hoe gaat dat?

Door Luuk Stam

HENGELO - Op tafel in één van de kleinere zaaltjes in het gemeentehuis staan naambordjes, net zoals tijdens een echte gemeenteraadsvergadering. Zes mannen en vier vrouwen - allemaal woonachtig in de gemeente Bronckhorst - volgen hier op deze eerste maandagavond van november de cursus Politiek actief. Op het programma staat vanavond het onderdeel 'Gemeente en Staatsinrichting'.

Met deze cursus wil de gemeente Bronckhorst ervoor zorgen dat de burgers hun kennis over de lokale politiek vergroten en vaardigheden zoals debatteren verbeteren. Daarnaast bezoeken de deelnemers een gemeenteraadsvergadering. De cursus bestaat in totaal uit vier bijeenkomsten in november en december, met elk een ander thema. Daarna kunnen de deelnemers een korte stage lopen bij een politieke partij.

Enkele deelnemers hebben buiten de cursus om al zo'n raadsvergadering bijgewoond. "Dat was een beetje een lauwe bedoening", klinkt het. "Ik dacht dat het wel wat meer vuurwerk zou zijn." Een andere cursist vult aan: "Als je niet oppast, val je erbij in slaap." Raadsgriffier Mariëlle van der Leur, die namens de gemeente deze cursus leidt, kan er wel om lachen. "Op de cursusavond over debatteren zullen jullie leren hoe je wel voor vuurwerk kunt zorgen."

Zover is het nu nog niet. Op deze tweede van vier cursusavonden gaat het vooral over de inrichting van het politieke stelsel. Zo vertelt Ab Boers (CDA) over zijn rol als voorzitter van zijn partij. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een voorzitter en een fractievoorzitter? "Een fractievoorzitter houdt zich bezig met de actieve dagelijkse politiek", legt Boers uit. "Een voorzitter organiseert en regelt alles wat een politieke organisatie aangaat."

Dat is helder. Maar het wordt nog duidelijker als wethouder Antoon Peppelman (PvdA) de CDA-voorzitter bijspringt en de vergelijking trekt met een voetbalclub. "Een voetbalclub heeft een bestuur met een voorzitter", legt hij uit. "Maar ze sturen ook een elftal het veld in. Dat elftal heeft een aanvoerder. En die aanvoerder is in dit geval de fractievoorzitter."

Ook het werk van Peppelman zelf komt uitgebreid aan de orde. Daarbij is de bezetting van het gemeentehuis door thuiszorgmedewerkers in februari van dit jaar een interessant onderwerp. De bezetters kwamen gewapend met spandoeken en slaapzakken naar het gemeentehuis en wilden pas vertrekken als ze van de wethouder de gewenste toezegging kregen. "Dat was een spannende en hectische periode", kijkt Peppelman terug. "Ik kon toen geen garanties geven."

De bezetting eindigde uiteindelijk na een lang weekend met een ontruiming van het gemeentehuis op zondagavond. Nadat Peppelman op maandag de laatste gesprekken met betrokken partijen had afgerond, kwam er alsnog een besluit waar de thuiszorgmedewerkers blij mee waren. "Ik vind het niet vervelend om op terug te kijken", vertelt Peppelman. "Het was een leerzame periode. Je komt als lokaal bestuurder niet zo vaak op primetime op het NOS-journaal. Gelukkig is dat geen dagelijkse kost."

De cursisten horen het allemaal met grote interesse aan. "Ik wil altijd graag meedenken", vertelt Annelies Wolsink uit Hengelo. Omdat ze als bestuurder actief is voor Cool Nature Park De Bleijke komt Wolsink al veel met de gemeente in aanraking. "Dan merk je dat je als inwoner echt dingen kunt realiseren. Ik ga graag in discussie en wilde hier dus wel eens van proeven. Gewoon kijken of ik me hier op mijn plek voel. Ook omdat ik hoorde dat er maar weinig mensen uit Hengelo in de raad zitten."

Waar Wolsink niet uitsluit dat ze ooit zelf in de gemeenteraad aanschuift, zijn er ook deelnemers die deze cursus puur uit interesse volgen. "Het is mooi om te zien dat ze hier echt pogingen doen om in contact te komen met de burger", vindt Jan Wolters. "Alleen dat al is voor mij een reden om hierbij aanwezig te zijn." Wolters werkte als marineofficier, was veertig jaar weg uit de Achterhoek en woont sinds vorig jaar in Hengelo. "Ik ben lovend over deze gemeente. Maar zelf de politiek in? Nee, het is mij toch te complex en ingewikkeld."