Plaatsing van de nieuwe brug over de Baakse Beek. Foto: Bernadet te Velthuis
Plaatsing van de nieuwe brug over de Baakse Beek. Foto: Bernadet te Velthuis

'Dit is het begin van het eindresultaat'

Vorden – In het bijzijn van omwonenden en leden van de Werkgroep Baakse Beek vond dinsdagochtend 8 november om 10.00 uur de plaatsing van de nieuwe brug over de Baakse Beek in Vorden, die de verbinding van de wijk Vorden Zuid naar het centrum toe vormt, plaats. Een bijzonder moment binnen het plan voor de herinrichting van de oevers van de Baakse Beek, ontstaan uit een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap, provincie Gelderland, inwoners en de gemeente Bronckhorst. "Dit is het begin van het eindresultaat", zo sprak Gosse Terpstra namens de leden van de Werkgroep Baakse Beek, die vanaf het begin nauw betrokken zijn bij de plannen.

Door Bernadet te Velthuis

De plaatsing van de brug, die een plek heeft gekregen ter hoogte van De Bleek achter de plaatselijke supermarkten, vond plaats onder grote belangstelling. Diverse regionale media hadden gehoor gegeven aan de persuitnodiging van de gemeente Bronckhorst, zo waren onder andere Omroep Gelderland, Regio8 en Radio Ideaal aanwezig om reportages te maken van deze bijzondere mijlpaal. Wethouder Arno Spekschoor namens de gemeente Bronckhorst:"Het begon met een brainstormavond die we vanuit de gemeente organiseerden. Toen er gevraagd werd wie er mee wilden denken over de herinrichting, stond een groep van circa zeven personen direct op om hier gehoor aan te geven. De werkgroep Baakse Beek was ontstaan". Samen met de diverse samenwerkende partijen heeft uiteindelijk het plan voor de herinrichting vorm gekregen. "De opkomst van die brainstormavond was groot, maar dat had ik wel verwacht want inwoners van Vorden geven veel om groen", zo vertelt de wethouder niet zonder trots over de betrokkenheid vanuit de samenleving. "Ook werd 't Beeckland in Vorden betrokken bij de plannen middels een prijsvraag". In 2015 schreef het Waterschap Rijn en IJssel namelijk samen met onder andere Natuurmonumenten en de gemeente Bronckhorst een prijsvraag uit voor de beste ideeën rondom de herinrichting van de Baakse Beek. Circa dertig leerlingen presenteerden in juni 2015 hun ideeën middels eigen gemaakte maquettes, die tevens een onderdeel vormden van het landelijke project 'Leef met water' waar de school aan meedeed.

Herinrichting Baakse Beek
Het belangrijkste doel van de herinrichting is het meer zichtbaar en beleefbaar maken van de Baakse Beek. Naast de aanleg van de brug zal ook diverse beplanting worden aangebracht langs de winkelpanden richting het centrum en worden nieuwe fiets- en voetpaden aangelegd. Verder zal de beek een doorwaadbare plaats krijgen en zal de gemeente de aanleg van de infiltratievoorziening langs de beek voor haar rekening nemen. Spekschoor: "Ook zal er nog een kinderspeelplek gerealiseerd worden". Diverse werkzaamheden worden eind november 2016 afgerond, het overige werk staat gepland voor het voorjaar van 2017.

Meer foto's op contact.nl

Gosse Terpstra (l) en wethouder Spekschoor zetten als eerste voet op de nieuwe brug. Foto: Bernadet te Velthuis
De brug afkomstig van Meerdink Bruggen in Winterswijk. Foto: Bernadet te Velthuis
Diverse regionale media waren aanwezig voor een reportage van het gebeuren. Foto: Bernadet te Velthuis
Wethouder Spekschoor (l) en Gosse Terpstra zetten als eerste voet op de nieuwe brug. Foto: Bernadet te Velthuis