Slipjachtcomité Vorden onder aanvoering van Appie Noordkamp, Tiny Koning en Albert Mulderije,(v.l.n.r.) bezig om de witte lintjes voor de route van de slipjacht te bevestigen. Foto: Jan Hendriksen.
Slipjachtcomité Vorden onder aanvoering van Appie Noordkamp, Tiny Koning en Albert Mulderije,(v.l.n.r.) bezig om de witte lintjes voor de route van de slipjacht te bevestigen. Foto: Jan Hendriksen.

Slipjachtcomité Vorden hoopt op prachtig 'jachtweer'

Vorden – De Vordense Slipjacht trekt elke keer weer veel bekijks. De jacht in Vorden wordt zaterdagmiddag 12 november voor de 37ste keer verreden. Het Slipjachtcomité Vorden, onder aanvoering van Albert Mulderije, Appie Noordkamp en Tiny Koning, hoopt op prachtig jachtweer, zodat de 'scent' (geur van de vos) goed blijft hangen zodat het publiek prachtig 'hondenwerk' te zien krijgt.

Door Jan Hendriksen

Al voor de opening bij het verzamelen van de paarden en de meute honden op de weide voor Kasteel Vorden, waar een vertegenwoordiger van de gemeente Bronckhorst het jachtgezelschap welkom heet, is het vaak een drukte van belang. Met daarbij oppeppende klanken uit de instrumenten van het Corps des Sonneurs, de hoornblazers die de ruiters van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) steevast vergezellen. Na het welkomstwoord en het neutje de stirrup-cup zal de karavaan zich voor de start gereedmaken. Fieldmasters van de Vordense slipjacht zijn dit jaar Henk Rottinghuis en Boudewijn van Heuveln. De slipjacht in Vorden is een sportieve gebeurtenis, waaraan zowel ruiters als toeschouwers veel plezier beleven. In tegenstelling tot Engeland wordt hier niet op een vos gejaagd, maar op een lap stof (slip), die naar een vos ruikt. Verdeeld over drie verschillende runs jagen ruiters en honden achter een sleepspoor dat 'sliptrekkers' door de landerijen hebben getrokken. Na afloop van de derde run worden de honden beloond met een koeienpens. De eerste run start rond 13.15 uur en wordt ingezet nabij de rotonde aan de Hengeloseweg om vervolgens via de Hamminkweg, Deldenseweg, Hengeloseweg te eindigen op een weiland nabij Huize Kieftskamp waar de eerste kill is. De tweede run start rond 14.00 uur vanaf de Berkenlaan en gaat via de Maalderinkweg, Lieferinkweg, Lindeseweg, Kapellebultweg, Helderboomsdijk naar landgoed 't Zelle waar de tweede kill plaatsvindt. De derde en laatste run start rond 15.15 uur en wordt ingezet aan de Beunkstege om via de Zelledijk, Geurkenweg, Kostedeweg, Schuttestraat richting Kasteel Vorden te voeren waar de jacht afgeblazen zal worden.

Het Slipjachtcomité Vorden wil graag vermelden dat men weer zeer tevreden is met de loyaliteit van de alle landeigenaren, zonder wiens toestemming een dergelijk cultuurhistorisch evenement niet te organiseren is.