Men begon met een gezellige en smakelijke lunch. Foto: PR
Men begon met een gezellige en smakelijke lunch. Foto: PR Foto:

Gezelschap met KunstBus Vorden
richting Paleis Het Loo

Vorden - Afgelopen dinsdag was het eerste uitje van de KunstBus Vorden. Even na 10.00 uur toerde het gezelschap met de bus richting Paleis Het Loo in Apeldoorn. Hoofddoel was de tentoonstelling Anna Pauwlona, kleurrijke koningin, maar daarbij is tevens een bezoek aan het paleis en de tuinen ook altijd weer een genoegen.

Men begon met een gezellige en smakelijke lunch in het restaurant 'De Garage van Prins Hendrik' bij de stallen. Daarna richting het paleis voor de expositie over het leven van de Russische prinses die door haar huwelijk met Willem II koningin van Holland zou worden. Zij had als goede bruid ook haar uitzet meegebracht die bestond uit meubels, serviezen, vazen, juwelen, gouden theekopjes en zelfs haar eigen pope (Russisch orthodoxe geestelijke) en een complete inrichting van haar privé kapel.

De aanwezigen vergaapten zich aan alle luxe en overdaad die waarschijnlijk voor de kleurrijke vorstin haar heimwee naar Rusland wat verzachtte. De expositie geeft wel een duidelijk beeld van het leven van de vrouw van koning Willem II die zich graag omring zag met luxe maar wel de Nederlandse taal beheerste, zodat ze kon spreken met haar onderdanen en zoals te zien is op de expositie prachtig kon borduren. Hoewel ze maar 9 jaar koningin is geweest, is ze na het overlijden van haar man toch in ons land gebleven en na haar dood bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Gelukkig viel het weer mee en scheen er zelfs op een gegeven moment een oranje zonnetje zodat we nog fijn konden genieten van het park. Al met al kijkt het gezelschap dat meeging met de KunstBus terug op een geslaagde dag.