Hendrik en Marianne Weenink presenteren dialectbundel ‘Vedan met Verhalen’. Foto: PR
Hendrik en Marianne Weenink presenteren dialectbundel ‘Vedan met Verhalen’. Foto: PR Foto:

'Vedan met Verhalen' levert 'völle plezaer' op

BARCHEM - "Wie hopt dat de leu völle wille hebt met dit beuksken." Met deze woorden besluiten Hendrik en Marianne Weenink het voorwoord van het dialectboek 'Vedan met Verhalen', een dialectboek met korte verhalen die het echtpaar verzameld heeft, gedichten en nog meer. Korte kenmerkende humoristische alledaagse verhalen die door Hendrik en Marianne Weenink in de afgelopen jaren in het Achterhookse dialect werden opgetekend en nu gedeeltelijk gebundeld zijn. Belevenissen uit het verleden maar ook nadrukkelijk uit het heden zoals 'Onze kleinkinder'. Sommigen ook met een boodschap zoals 'De Tied'.

Hendrik Weenink (77), een onvervalste boerenjongen uit Geesteren en Marianne Weenink (62), een stadse 'deerne' uit Amsterdam van hoge komaf: 'zeuven hoge achter'! Het tweetal trof elkaar ooit tijdens een gezamenlijke wintersportvakantie in Oostenrijk. Na haar huwelijk kwam Marianne naar de Achterhoek toe, en daar wil ze niet meer weg. Naast haar werk in de verpleging volgde ze een opleiding voor koordirigent in Hengelo. Ze werkt momenteel nog als parttime Transferverpleegkundige in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem. Ze speelt piano en dirigeert koren.

Hendrik Weenink werkte vele jaren als vertegenwoordiger van koffie-, thee- en tabaksartikelen voor de Weduwe van Nelle. Na zijn VUT werd hij 'rondleider' bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo. Via dit werk bij de Lebbenbrugge ontstond het programma 'Ach Lieve Tijd', een programma dat afgewisseld wordt door verhalen, gedichten, spreekwoorden en muziek. Hiermee 'toert' Hendrik langs diverse verenigingen en groepen in Gelderland en Overijssel. Hendrik schrijft regelmatig dialectverhalen voor onder meer het kwartaalblad De Moespot van de regionale dialectverenigingen, de Borklose Maote van de Historische Vereniging Borculo en in nog meer regionale bladen. Het duo verzorgde zes jaar lang de Staringavonden in de kapel van het kasteel de Wildenborch te Vorden. "En vanuit al die activiteiten is het boek 'Vedan met Verhalen' ontstaan", zo doen Hendrik en Marianne uit de doeken. Marianne schreef het Lebbenbrugge lied dat overigens niet in het boek is opgenomen. Haar bijdrage bestaat grotendeels uit gedichten en het verhaal ''t Harte op de tonge' dat ze ooit naar De Libelle opstuurde en een Gouden Speld voor ontving.

Medewerking
Aan het boek hebben meegewerkt Linda Majoor uit Lochem en Gerrit Hazewinkel uit Eibergen die voor de tekeningen zorgden, Henk Braakhekke uit Barchem voor de foto op de voorkant van het boekje 'Gezicht op Geestern' de geboorteboerderij van Hendrik en Joop Hekkelman uit Gorssel voor de correctie in het dialect.


h.weenink.1@kpnmail.nl