Hendrickx en v.d. Bogaart zijn blij met hun titel. Foto Albert Schreuder
Hendrickx en v.d. Bogaart zijn blij met hun titel. Foto Albert Schreuder Foto: Willy Hermans

Hendrickx-van den Bogaart
wereldkampioen zijspancross

RUDERSBERG - In het Duitse Rudersberg heeft de Belg Jan Hendrickx de wereldtitel veroverd. Door een derde plaats in de eerste manche had hij genoeg punten om de concurrentie voor te blijven. Onder zware omstandigheden wist Daniël Willemsen zijn zesde plaats in de eindstand veilig te stellen; Koen Hermans moest een plek inleveren en eindigde als achtste.

In Rudersberg wordt steevast de finale van het WK Zijspancross georganiseerd. Dit jaar waren de weersomstandigheden zwaar door de gestadige regenval. Het weerhield de gebroeders Bax in de eerste manche niet om hun goede vorm vast te houden en de eerste manche zonder problemen te winnen. De aandacht ging vooral uit naar de combinatie Hendrickx-van den Bogaart die tien punten nodig hadden voor het wereldkampioenschap. Zij stuurden naar een veilige derde positie waardoor de titel al binnen was. De eerste titel voor Hendrickx in zijn laatste crossjaar!
Door een tweede plaats wisten Adriaensen-Daiders het duo Brown-Chamberlain tot drie punten te naderen, zodat deze strijd in de tweede manche moest worden uitgevochten.

Daniël Willemsen had met de negentienjarige Tsjech Martin Hroch zijn vijfde bakkenist van dit jaar. Zonder voorbereiding reden ze een goede wedstrijd. Na een vierde plaats bij de start bleven ze in de tweede ronde steken in de modder en vielen terug. Daarna kwamen ze goed terug en gingen als zevende over de streep. Hermans-van Gaalen werden elfde, Sanders-Bijenhof vijftiende.

Het bleef regenen, waardoor het circuit er voor de tweede manche verzopen bij lag en de start drie kwartier moest worden uitgesteld. Al in de eerste ronde zaten alle rijders onder de modder. Adriaensen-Daiders waren gemotiveerd om de tweede eindpositie binnen te halen. Ze namen kopstart om deze niet meer af te staan en de gebroeders Cermak voor te blijven. Brown-Chamberlain moesten ook Hendrickx-van den Bogaart voor laten gaan, waardoor de Britten genoegen moesten nemen met een derde plaats in de eindstand.
Zowel de eerste als de tweede positie zijn dit jaar voor de Belgen. Hendrickx kon de titel pakken doordat eerst Willemsen en Beunk en later ook Adriaensen met blessures te kampen hadden en de leiding af moesten staan.

In de eerste ronden van de tweede manche bleven veel combinaties steken in de modder. De gebroeders Bax kwamen ten val, maar reden nog naar plek acht. Willemsen-Hroch begonnen in de middenmoot maar wisten nog naar voren te rijden naar een tiende plaats. Bij Hermans-van Gaalen sloeg al snel de motor af en moesten van de allerlaatste plaats naar voren zien te rijden. Dat lukte nog aardig door als zeventiende te eindigen, maar omdat Wilkinson meer punten pakte moesten ze de Britten voor laten gaan in de eindstand. Sanders-Bijenhof finishten als 21e. De dagzege in Rudersberg was voor Adriaenssen-Daiders, voor Cermak-Cermak en Hendrickx-van den Bogaart.

Hiermee is een einde gekomen aan het seizoen met elf Grand-Prixwedstrijden. Voor zowel Willemsen-Beunk als Hermans-van Gaalen een wisselvallig seizoen. Vooraf hoopten beide teams om mee te doen naar de topposities, maar door blessures, pech en crashes lukte dat niet. Door bij de eerste acht te eindigen is de A-status voor Willemsen en Hermans wel gewaarborgd.
Van de GP in Rudersberg maakte de Hengelose fotograaf Albert Schreuder weer veel spectaculaire foto's. Deze (en van andere wedstrijden) zijn te vinden op de site van Sidecarcrosspictures.
In het weekend van 8 en 9 oktober zullen Willemsen, Bax en Hermans voor team Nederland starten in de Sidecarcross of Nations in Dardon Guegnon in Frankrijk.

Eindstand WK: 1. Hendrickx - van den Bogaart 424 pt, 2. Adriaenssen – Daiders 381 pt, 3. Brown – Chamberlain 377 pt, 4. Bax – Bax 335 pt, 5. Cermak – Cermak 326 pt, 6. Willemsen – Beunk 266 pt, 7. Wilkinson – Chamberlain 248 pt, 8. Hermans - van Gaalen 243 pt, 9. Giraud – Musset 215 pt, 10. Jarvis – Nilsson 211 pt, 16. van Werven – van der Putten 115 pt.


www.sidecarcrosspictures.nl


Dalende lijn WW in Achterhoek

ACHTERHOEK - Eind augustus telt de Achterhoek 7.457 WW-uitkeringen. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking, precies gelijk aan het landelijk gemiddelde. Ten opzichte van juli is het aantal WW-uitkeringen slechts enkele tientallen gedaald (-0,3%). Daarmee is de daling in juli minder sterk dan landelijk. Op jaarbasis is de ontwikkeling in de Achterhoek juist gunstiger dan landelijk. Landelijk een stijging van de WW met 1,7% en in de Achterhoek een daling van 2%. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

In de seizoengevoelige sectoren bouw en horeca daalde de WW in augustus nog relatief sterk, net als in juli. Bij de uitzendbedrijven is nog wel sprake van een afname, maar minder sterk dan in de afgelopen maanden, en in de landbouw blijft het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk. Een van de weinige sectoren waar de WW in augustus toeneemt is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. In het begin van het nieuwe schooljaar zal een deel van deze WW'ers weer in het onderwijs aan het werk gaan. Lichte toenames van het aantal WW-uitkeringen zijn er ook in de industrie en de handel. Vergeleken met augustus 2015 komt de daling in de WW vooral voor rekening van de industrie, bouw, handel en horeca, maar ook in het onderwijs. Stijgingen zijn er vooral in gezondheidszorg en welzijn.