‘öllieslaan, boeren door de eeuwen heen’ vormde het thema rond boerderij 't Olyslag op de Brandenborch. Foto: Jan Hendriksen.
‘öllieslaan, boeren door de eeuwen heen’ vormde het thema rond boerderij 't Olyslag op de Brandenborch. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Nostalgie viert hoogtij tijdens
'Linde in 't licht'

LINDE – De Jubileumcommissie van 150 jaar Volksfeest Linde kon zaterdagavond de toestroom aan auto's tijdens 'Linde in 't licht' amper aan. Er ontstond zelfs even een korte stilstaande file op de Berkendijk en de Maalderinkweg. Sommige automobilisten gingen daarom voor even 'uit de route' om vervolgens op een later tijdstip weer in te voegen. De eerste editie van 'Linde in 't licht' werd echter een daverend groot succes. Maar liefst 720 automobilisten en enkele tientallen fietsers kochten een programmaboekje bij het startpunt nabij het kantoor van het Geldersch Landschap en Kasteelen aan de Lindeseweg. Naar schatting goed voor in totaal ruim tweeduizend 'bezoekers'.

Door Jan Hendriksen

De Vordense buurtschap Linde stond vorige week vrijdag- en zaterdagavond letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. En met de volle maan aan de hemel leverde dat schitterende idyllische en nostalgische plaatjes en schouwspelen op. De ruim 34 kilometer lange route voerde langs talloze verlichte woningen, boerderijen en objecten in de buurtschap. De Lindenaren hadden er 'unmundig' veel werk van gemaakt. Diverse bewoners en buurten zorgden voor de nodige 'levendige' figuraties en demonstraties. En dat leverde direct in het begin zaterdagavond aan de Berkendijk en de Maalderinkweg dan ook een kleine file op. Uniek in de geschiedenis van de buurtschap. Bewoners aan de Maalderinkweg zorgden voor een warm welkom en wensten alle automobilisten en hun passagiers alvast een 'Gelukkig Nieuwjaar' inclusief een lekker nieuwjaarsrolletje. Het tafereel van een echte 'olderwetse Nieuwjaorsvisite' werd bijna authentiek nagespeeld in de 'zondagse kamer' van een boerderij. En natuurlijk kwamen de jeneverfles, een advocaatje en een glaasje 'boerenjongens' op tafel. Ook de figuratie van onder meer de familie Lengton, Nijenhuis en Houthuijzen rond woonerf De Viersprong met als thema 'Schaften op het land' sprak velen tot verbeelding evenals de uitbeelding van een 'Slachtvisite' bij boerderij 'Klein Weenk' van de familie Beumer aan de Schuttestraat. Naar goede traditie werd iedereen op een stukje leverworst getrakteerd.

Bijzonder was ook de uitbeelding van de 'Lindense wasstraat' van de familie Lenselink en Garritsen (Bonekamp) aan de Schuttestraat. Op de hoek van Onsteinseweg, Schuttestraat en Zelledijk had een een automobilist na wellicht een borreltje te veel een verkeerde inschatting gemaakt en kwam zodoende in de Lindese wasstraat (lees Veengoot) terecht terwijl deze niet geopend was. Subtiel was ook de verlichte moestuin van de familie Lenselink-Weenk aan de Beunkstege met als motto: 'Moeders dagelijkse plicht. Lindese moestuin in het licht'. Vertederend waren de kunstuitingen van de kinderen van peuterspeelzaal 't Kraankuikentje en basisschool De Kraanvogel aan de Geurkenweg.

Maar om zonder ook iemand te kort te doen, hadden de bewoners van de 'Brandenborch' misschien wel het groots en origineels 'uitgepakt'. Bij het 'binnenrijden' van De Brandenborch reed men onder een grote versierde feestboog door om vervolgens een prachtig schouwspel te aanschouwen op het erf van boerderij 't Olyslag van Martijn Wiggers met als thema 'öllieslaan, boeren door de eeuwen heen'. Een grote oliesteen met daar omheen gedrapeerd diverse oude landbouwwerktuigen, een paard en figuratie zorgden voor een uitermate sfeervol tafereel waarbij veel aandacht aan details was besteed. Boerderij 't Olyslag wordt al beschreven in het jaar 1646. Maar de huidige boerderij stamt uit 1868, zo is in de achtergevel te zien. Het vermoeden bestaat dat de naam een verbastering zou kunnen zijn van het ölliesloan. Een proces waarbij uit koolzaad, vlaszaad of raapzaad olie wordt geperst. Dit gebeurde op de zogenaamde rosmolen.

Jan Bosch van de Jubileumcommissie 150 jaar Volksfeest keek zondagmiddag tijdens het optreden van Boh Foi Toch zeer tevreden terug op de verlichtingsroute. "Vooral de toeloop op zaterdagavond was groot. We moeten alles nog evalueren. Maar we hebben alleen maar positieve reacties opgevangen. Je voelde de saamhorigheid in de buurtschap. Wellicht komt er een volgende editie." Een onafhankelijke jury heeft de verlichtingsobjecten beoordeeld en heeft een winnaar gekozen in de 'individuele klasse' en in de 'groepsklasse'. De bekendmaking van de winnaars zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 24 september om 13.00 uur bij de officiële opening van het volksfeest door burgemeester Marianne Besselink.

‘Schaften op het land’ sprak velen tot verbeelding aan rond woonwerf De Viersprong. Foto: Jan Hendriksen.