Niels Kappert, Marthijn Beeftink, Daniël Sasse en Richard Vliem zijn klaar voor de internationale strijd. Foto: Jan Hendriksen.
Niels Kappert, Marthijn Beeftink, Daniël Sasse en Richard Vliem zijn klaar voor de internationale strijd. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jeugdleden TTV Vorden naar WK in Zweden

Vorden – Wereldkampioen worden! Dat is de ultieme sportieve wens van vier jeugdige touwtrekleden van Touwtrekvereniging (TTV) Vorden. Het viertal neemt met het nationale jeugdteam namens ons land van 8 tot en met 11 september deel aan de wereldkampioenschappen touwtrekken die in het Zweedse Malmö plaatsvinden. Niels Kappert en Marthijn Beeftink uit Vorden, Daniël Sasse uit Ruurlo en Richard Vliem uit Zelhem (allen zestien jaar) zijn momenteel met het nationale jeugdteam tot achttien jaar in de 460 kilogram klasse volop in training voor dit WK. Wekelijks wordt er onder leiding van de trainers Albert Weenk (63) uit Borculo en Dirk Blijlevens uit Nieuw-Vennep op het prachtige sportcomplex van TTV Vorden aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler getraind voor dit WK.

Door Jan Hendriksen

Als we op een zomerse dinsdagavond op het sportcomplex arriveren prepareren de vier jeugdleden van TTV Vorden zich voor de training. Enkele oud-leden komen het complex binnendruppelen om in het clubgebouw een 'kaartje' te leggen. 'Samen Sterk' staat op een uitgesneden eiken plateau bij de ingang van het gebouw. "Dat is de naam waar het in de touwtreksport om gaat", zo verklaart de 81-jarige Henk Brummelman die aan de wieg van de vereniging stond. Inmiddels maakt het Vordense jeugdkwartet de spieren wat los.
Sinds 2014 kent TTV Vorden na vele jaren weer een jeugdafdeling. TTV Vorden neemt sinds vorig jaar dan ook weer deel aan de jeugdcompetitie van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB). En met redelijk succes. Men eindigde in de middenmoot. En ook dit seizoen draait men sportief lekker mee. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan is een podiumplek nog mogelijk.

In Zwitserland alvast sfeer en ervaring opdoen

Als clubteam neemt het viertal met TTV Vorden komend weekeinde in Zwitserland onder leiding van hun clubtrainers Richard Berendsen en Dick Schutte deel aan een internationaal jeugdtoernooi met teams uit Duitsland, België Nederland, Zwitersland en Engeland.

"Daar kunnen we alvast wat sfeer en ervaring opdoen", zo vertelt Richard Vliem als het viertal zich in het clubtenue van TTV Vorden hijst voor de foto. "Het nationale tenue hebben we nog niet binnen", zo verklaart Marthijn Beeftink die als ankerman zowel binnen het nationale team als TTV Vorden optreedt.

Naast de vier jeugdleden van TTV Vorden bestaat het nationale jeugdteam tot 18 jaar in de 460 kilogram klasse uit leden van TTV Heure (Borculo), TTV Bekveld (Hengelo G), TTV Monnikendam en van TTV Oele (Hengelo O).

Teamsport
Touwtrekken is een teamsport die zowel fysieke kracht en uit-houdingsvermogen vereist alsmede een grote zelfdiscipline van de individuele touwtrekker in het belang van de teamprestatie. Touwtrekken mag dan een simpele sport lijken. Bij het touwtrekken is veel meer nodig dan alleen maar een 'bonk' spieren. Marthijn Beeftink: "In eerste plaats moeten we een team en een volledige eenheid vormen om kans op enig resultaat te hebben. Dit maakt touwtrekken een teamsport bij uitstek."

Medaille
Vorig jaar na het laatste bondstoernooi van het Gewest Oost bij TTV Vorden spraken Marthijn Beeftink en Richard Vliem de hoop uit om ooit eens aan een EK of WK te mogen deelnemen. En zie: amper een jaar later is het al zover.

"Maar deze jongens hebben middels selectiewedstrijden zich dan ook overtuigend voor het nationale team geplaatst", zo vertelt trainer Albert Weenk die al meer dan vijf decennia in de touwtreksport actief is. Of het nationale jeugdteam van Nederland kanshebber is voor een medaille? Albert Weenk: "Dat is moeilijk in te schatten. Maar daar gaan we natuurlijk wel voor."