Wielrenster Annemiek van Vleuten in de aanloop naar de olympische wegrace. Foto: www.annemiekvanvleuten.nl
Wielrenster Annemiek van Vleuten in de aanloop naar de olympische wegrace. Foto: www.annemiekvanvleuten.nl

'Nederland leeft met haar mee, dat doet ons goed'

Moeder Annemiek van Vleuten aangeslagen door ongeval

Door Jan Hendriksen

VORDEN – "Heel Nederland leeft met haar mee. En dat doet ons als familie ontzettend goed. Zondagavond rond middernacht heeft Annemiek mij persoonlijk via de telefoon vanuit een ziekenhuis in Rio de Janeiro even te woord kunnen staan nadat eerst teamarts Cees-Rein van den Hoogenband van Team NL met mij contact had gehad. En dat stelde ons gerust".

Moeder Ria van Vleuten (68) dacht zondagavond in eerste instantie dat haar dochter Annemiek dood langs de weg lag. Maar gelukkig was dat een verkeerde gedachte van de Vordense. "Ik zat samen met familieleden op mijn verjaardag voor de televisie naar de Olympische wegwedstrijd te kijken. We waren in een euforische stemming toen Annemiek in de kopgroep terecht kwam en in de afdaling vervolgens aan kop ging. Maar die stemming sloeg totaal om toen ze zwaar ten val kwam in de technische afdeling van de Vista Chinesa". Tijdens de fatale val liep Annemiek een zware hersenschudding en drie kleine breuken in haar wervelkolom op.

Op koers voor goud
Ze lag zondagavond op goud koers. Maar dan komt de in Vorden geboren en getogen wielrenster Annemiek van Vleuten (33) in de afdeling van de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen zwaar ten val. Iedereen houdt zijn adem in. Radio commentator Gio Lippens van NOS Sportzomer – die normaliter niet om woorden verlegen zit - stokt met een brok in zijn keel het commentaar. "Hoe de koers zich ook verder ontwikkeld. Ik kan niet meer euforisch in mijn commentaar zijn. Wat een drama", zo excuseert hij de luisteraars.

'De euforische stemming sloeg in één klap om'

Ook de NOS televisiepresentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot houden hun adem in en komen woorden tekort.
"In eerste instantie zou ik met enkele familieleden naar Brazilië afreizen om de wedstrijd van Annemiek te gaan bekijken. Maar door privéomstandigheden hebben we daar toch van afgezien. Toen Annemiek op kop ging, had ik spijt dat we niet waren afgereisd. En na haar dramatische val nog meer. Maar gelukkig is ze in Brazilië in goede handen", zo laat Ria van Vleuten maandagmiddag weten. Alle pers houdt ze deze middag buiten de deur. Voor de redactie van Contact maakt ze telefonisch echter een uitzondering. "Je wilt niet weten hoeveel journalisten, fotografen en cameramensen hier voor de deur hebben gestaan. En de stekker was al uit de telefoon gegaan."

'Supergrote teleurstelling'
Via haar eigen website laat Annemiek van Vleuten maandag het volgende weten: "Ik lig nu in het ziekenhuis en ga er wel bovenop komen. Bovenal is dit voor mij een supergrote teleurstelling. Dit was de beste wedstrijd uit mijn carrière". Uiteindelijk bezorgde Anna van der Breggen het Nederlandse team alsnog het goud. Annemiek: "Haar feliciteer ik van harte. We hebben als team een ontzettend sterke wedstrijd gereden".