Een spannende manche met Robert Peelen als winnaar. Foto: Liesbeth Spaansen
Een spannende manche met Robert Peelen als winnaar. Foto: Liesbeth Spaansen

Ronkende motoren in rustiek Toldiek

Ook 's avonds was het gezellig op het terrein

TOLDIJK - Dit jaar organiseerde het Loenens Auto Team (LAT) de internationale KNAF autocrosswedstrijden in Toldijk. Autocoureurs uit Nederland, België en Duitsland streden op 29, 30 en 31 juli voor het RAMO kampioenschap. Het publiek kwam in grote getale naar deze nieuwe locatie.

Deze liefhebbers genoten van vele manches op het evenemententerrein van de familie Garritsen aan de Wolfstraat. De paar buien regen hinderden niet echt, de baan zou anders toch te stoffig worden. Regelmatig werd de baan geëgaliseerd en nat gesproeid.

Deze autocrosswedstrijden werden 36 jaar verreden in Loenen op de Veluwe. Dat betekende dat de baan bestaand uit zand en kleine kiezels werd ingeruild voor één met Achterhoekse klei. Daarnaast was deze crossbaan niet ovaal met een lang stuk, maar was cirkelvormig met een chicane, korte bochten dus. "Dan komt het meer op de techniek aan", legt een coureur uit. "Dat maakt de wedstrijd wel spannender, omdat de 'snelle jongens' niet automatisch hoog eindigen. Goed materiaal scheelt wel." Elke categorie - junior, standaard, toerwagen, verlaagde kevers tot eigenbouw waarbij de motorinhoud vrij is - reed drie manches, waarbij via loting werd bepaald wie op de eerste, tweede of derde startrij mocht starten. De winnaars van elke manche reden een extra rondje en kregen een bloemetje uitgereikt.

Autocross is niet geheel ongevaarlijk, daarom zijn de auto's allemaal voorzien van een kooi. Langs de baan staan eveneens verschillende officials om alles goed te bekijken en zo nodig in te grijpen. Tijdens de manche waar Robert Peelen winnaar werd, ging een auto over de kop. Voor het publiek zag dat er spectaculair uit, maar de officials zwaaiden met de rode vlaggen om de wedstrijd te stoppen. Na het van de baan halen van de betreffende coureur en zijn auto, werd deze race herstart.

Ook 's avonds was het gezellig op het terrein, want in de feestschuur was vrijdag en zondag een gezellige Hollandse avond met Drive in Show 'Flashback' en zaterdags speelden 'The Heinoos'.


www.lat77.nl