Voor de 40ste keer een rijdend museum door Vorden

Vorden - Op 14 augustus organiseert menvereniging in de Reep'n voor de 40ste keer de landelijk bekende koetsentocht. Toen in oktober 1975 de vereniging werd opgericht is gelijk besloten om het jaar daarop een Kastelenrit te organiseren en vervolgens is er geen enkel jaar overgeslagen zodat we deze maand de 40ste rit kunnen aanschouwen. Deze rit is daarmee een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. Bovendien zijn er maar weinig verenigingen in staat geweest de organisatie 40 jaar aaneen gesloten voor elkaar te krijgen.

De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de NVTG (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands kampioenschap.

Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit. Hierin passen de rijtuigen uit de jaren 1800 en 1900 uitstekend. In verband met de jubileumrit is ervoor gekozen het defilé in het dorp Vorden uit te breiden zodat het publiek meerdere keren de mogelijkheid heeft het 'rijdend museum' te bewonderen.

Unieke aanspanningen door jubileum

De aanspanningen zullen een aantal keren door de Dorpsstraat rijden en de prijsuitreiking zal plaatsvinden op de parkeerplaats bij Hotel Bakker. Daar zal ook nadere informatie gegeven worden door een deskundige speaker.

Het evenement begint bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Zeker de moeite waard om het neusje van de zalm te komen bekijken. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken.

Route
Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg links- na ± 100 m rechts oprijlaan huize Enzerinck- einde weg links Larenseweg – op kruising rechts Enzerinckweg-bij 5-sprong links Galgengoorweg- links Schoolhuisweg – links Wildenborchseweg -kasteel De Wildenborch -rechts Nijlandweg (wordt Wildenborgseweg)- schuin links Vordenseweg (zandweg)-rechts Schoneveldsdijk- bij Baakse beek links- kasteel de Wiersse – Wierserallee –Ruurloseweg oversteken en fietspad rechts volgen- links Onsteinseweg- rechtdoor Bekmansdijk -kasteel Het Onstein- links Eikenlaan-rechts Geurkenweg-links Geurkenzijweg-rechts Schuttestraat-links Kostedezijweg-links Kostedeweg-rechts Lindeseweg-rechts Waarleweg - rechts Schimmeldijk-links Schuttestraat-links Vordensebosweg- kasteel Vorden-rechts Horsterkamp - rotonde recht oversteken –rechts Stationsweg – einde weg links Burg. Galleestraat-rechts Almenseweg-links inrit kasteel den Bramel.

Omstreeks 12.30 uur zullen de aanspanningen weer terug zijn bij kasteel den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.

Middagroute: vertrek 13.45 uur
Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg links- links Oude Borculoseweg – links Warkenseweg- links Gazoorweg – rechts Joostinkweg -links Oude Zutphenseweg-rechts tussen restaurant Frappant en Kampeerboerderij naar Mispelkampdijk-links Wiemelink -rechts Burg. Galleestraat-links Dorpsstraat-rechts Horsterkamp-rechts Christinalaan-links Willem Alexanderlaan- rechts parallelweg Horsterkamp- rechts Margrietlaan-links Christinalaan-rechts Prins Clauslaan-rechts parallelweg Horsterkamp-rechts Pieter van Vollenhovenlaan-links Doctor W.C.H. Staringstraat-rechts Nieuwstad wordt Raadhuisstraat-rechts Dorpsstraat- links Stationsweg – einde weg links Burg. Galleestraat-rechts Almenseweg-links inrit kasteel den Bramel

Prijswinnaars
Bij de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker de prijswinnaars naar de parkeerplaats geloodst worden. Hier zal omstreeks 15.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden waarna de winnaars middels een ereronde opnieuw door de Dorpsstraat toegejuicht kunnen worden.

Vanwege het jubileum heeft de organisatie extra aandacht gevraagd voor het defilé en is het gelukt een aantal unieke aanspanningen als deelnemers te krijgen welke alleen tijdens het defilé mee zullen rijden. De organisatie rekent dit jaar dan ook op extra veel publiek in de Dorpsstraat.