Opening Cuyperspastorie, na grootse renovatie, trok volop belangstelling. Foto: Frank Muller
Opening Cuyperspastorie, na grootse renovatie, trok volop belangstelling. Foto: Frank Muller Foto:

Cuyperspastorie Kranenburg gaat feestelijk van start

Kranenburg - De Cuyperspastorie op de Kranenburg is afgelopen zaterdag feestelijk geopend. Na een grondige verbouwing was voor de initiatiefnemers Nan Pluymackers en Henk van den Berg het moment gekomen om de deuren van de pastorie wijd open te zetten. De ontvangst van buurtgenoten en belangstellenden vond plaats in de naburige kerk. Ton Rutting bereidde, als voorzitter van het Heiligenbeeldenmuseum, de pastoriebewoners een warm welkom. Hij vertelde dat hij erg blij was met zijn nieuwe buren, want er was al snel een goede samenwerking met de nieuwe bewoners ontstaan. Daarna presenteerde Nan Pluymackers in een persoonlijke en roerende toespraak het motto van de Cuyperspastorie, huis van verbinding, aan de bomvolle kerk.

Nan Pluymackers gebruikte als kapstok voor haar toespraak een citaat van de 13e eeuwse mystica Catharina van Sienna: de hele weg naar de hemel is hemel. Velen stellen zich de hemel voor als iets dat ver weg is, maar de weg naar de hemel begint hier en nu. Maar hoe zit dat dan als er nare dingen gebeuren in je leven, zoals ziekte, ontslag of het sterven van een dierbare? Met een voorbeeld uit haar eigen bewogen leven vertelde Nan Pluymackers hoe je op de weg, toch verbonden kunt blijven met je innerlijke bron. De Cuyperspastorie wil met begeleiding, gastverblijf en trainingen ondersteuning bieden aan individuen en teams die op hun weg de verbinding met die bron zijn kwijtgeraakt. Om de aanwezigen die verbinding te laten voelen werd de presentatie afgesloten met het zingen van twee Afrikaanse liedjes, waarbij de aanwezigen op hilarische wijze werden begeleid door Wolfram Reisiger uit Zutphen en Marianne Weenink uit Barchem.

De aanwezigen liepen daarna als een processie naar de prachtige tuin van de pastorie waar onder het beschermende dak van partytenten genoten kon worden van kloosterbier, Achterhoekse wijn en inspirerende workshops van kunstenaars. Van de unieke kans om de pastorie van binnen te bewonderen maakten velen gebruik. Zo werd deze feestelijke opening van de Cuyperspastorie een indrukwekkende kennismaking met de nieuwe bewoners, hun plannen en met de in oude glorie herstelde pastorie. 'Voor Kranenburg een nieuw teken van hoop', zo vatte Ton Rutting het buurt maken in de pastorie samen.