Matthijs van Nieuwkerk (l.) verwelkomt in het bijzijn van Han Eskes, Klaas Bakker en Cees van Zuilen de gasten bij Café Eskes. Foto: Jan Hendriksen
Matthijs van Nieuwkerk (l.) verwelkomt in het bijzijn van Han Eskes, Klaas Bakker en Cees van Zuilen de gasten bij Café Eskes. Foto: Jan Hendriksen

Oude tijden herleven bij Café Eskes

Popklassiekers klinken uit de speciaal geplaatste jukeboxen

Vorden – Uit de speciaal geplaatste jukebox klinken de popklassiekers uit de jaren zeventig. Zelfs de geserveerde hapjes gaan terug naar 'Back to the Seventies'. Toastjes met echte 'olderwetse' huzarensalade, blokjes kaas, een gekookt eitje met mayonaise of ketchup en hamrolletjes met asperges. Ze herinneren aan de tijd toen 'Geluk nog heel gewoon was'. Zaterdag 21 mei vierde dat 'geluk' hoogtij tijdens 'Eskes Open'. Eenmalig had het café aan de Dorpsstraat haar deuren opengesteld. Met dank aan presentator Matthijs van Nieuwkerk van 'De Wereld Draait Door', zijn Amsterdamse vriend Cees van Zuilen die met grote regelmaat in Vorden vertoeft en Klaas Bakker van Hotel Bakker. Maar bovenal dank aan eigenaar Han Eskes (55) die overstag ging na het aanzoek van Van Zuilen en van Van Nieuwkerk.

Door Jan Hendriksen

"We vertoeven met regelmaat in ons tweede huis in de Achterhoek en treffen elkaar regelmatig met onze vrouwen in Vorden bij Hotel Bakker. Toen ik en Cees onze neuzen tegen de ramen van het etablissement hadden gedrukt en de authentieke inrichting hadden gezien, hadden we zo iets van: Daar willen we nog eens een biertje drinken. We hebben toen onze stoute schoenen aangetrokken en Klaas Bakker naar de geschiedenis van het pand gevraagd en wie de eigenaar was. Laat die eigenaar nu bij Hotel Bakker werken. En toen hebben we Han gevraagd of hij de cafédeuren nog eens open wilde zetten. Klaas dacht dat die vraag kansloos zou zijn. Maar Han gaf goedkeuring. En zo zitten we nu met ons allen hier. Schitterend. Het is inderdaad net of de tijd veertig jaar heeft stil gestaan", zo sprak Matthijs van Nieuwkerk zaterdagmiddag op het terras van het café.
Na 44 jaar kwam er weer bier uit de tapkraan die speciaal door Han Eskes voor deze gelegenheid was opgekalefaterd. Buiten op het terras zit het toegestroomde publiek op de o zo kenmerkende gele terrasstoeltjes die ooit door het Vordense bedrijf HeKo zijn gefabriceerd, zo weet Vordenaar Harry Jansen te vertellen. Jansen: "HeKo stond voor Heuvelink en Koers en maakten destijds het frame van deze stoeltjes."

Café Eskes sloot in 2003 haar deuren

Intussen halen de Vordenaren Henk de Jonge (70), Jan Oplaat (75) en Derk Besselink (74) zo hun eigen herinneringen op aan Café Eskes. De Jonge: "We hielden met de Sorbo altijd onze vergaderingen als al onze vertegenwoordigers uit het hele land naar Vorden kwamen hier. Dan moesten er soms tientallen uitsmijters geserveerd worden. En dat was altijd een feest op zich." Derk Besselink herinnert zich nog goed de dansavonden in de jaren zestig met het dansorkest 'De Zwevers'. Jan Oplaat kwam als 'buurman' en als 'warme bakker' wekelijks bij Jopie en Tante Gerda over de vloer. "Ik rookte in die jaren straf sigaren."

Café Eskes sloot in 2003 haar deuren. Incidenteel stelt Han Eskes het nog open. Bijvoorbeeld in augustus tijdens de Koetsentocht en jaarlijks vergadert de plaatselijke pluimvee- en konijnenvereniging er nog. Maar verder worden de stamtafel en de kroegtafels die voorzien zijn van hoogpolige kleedjes niet meer gebruikt. Of dat in de toekomst wel het geval is, is nog een grote vraag.

"Misschien maken we er wel een jaarlijkse traditie van. Maar dat ligt aan Han", zo zegt Cees van Zuilen die zaterdagavond samen met Matthijs van Nieuwkerk de leiding had over de heuse eerste Pubquiz Eskes Open waaraan tien teams deelnamen en die gewonnen werd door Team Klavertje Vijf bestaande uit Josephine Scholten, Jos van Meeuwen, Lynette Wijgergangs en Caroline en Koen Straathof.

Geschiedenis
Café Eskes werd rond 1960 verbouwd door Jopie Eskes die het pand in 1958 had overgenomen van Anna Wahl met links een grote parkeerplaats. In die jaren van groot belang want café Eskes stond bekend als een uitstekend chauffeurscafé waar duizenden uitsmijters en biefstukken in hongerige magen zijn verdwenen. Al het verkeer van en naar Winterswijk kwam toen immers nog voor de deur langs. Ook in het zaaltje was er vaak veel bedrijvigheid. Menige bruiloft is daar gevierd en diverse verenigingen gebruikten het als repetitieruimte.

Menige Vordenaar heeft er theorieles gehad van de rijschoolhouders Hilferink, Bultman en Schoppers voordat hij of zij opging voor het auto-rijexamen. En de succesvolle dammers Wieger Wesselink en Johan Krajenbrink schoven er hun eerste damstenen voor de Vordense Damvereniging DVC (bron Oud Vorden).

Het zaaltje van Café Eskes voordat de gasten het café bevolkten. Foto: Jan Hendriksen