Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden wil nadrukkelijk ook jeugd bij haar vereniging betrekken. Foto: PR.
Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden wil nadrukkelijk ook jeugd bij haar vereniging betrekken. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

PKV ziet graag het aantal
jeugdleden groeien

Vorden – De kleindierenvereniging PKV 'timmert' al bijna honderd jaar aan de weg. Jaarlijks organiseert men begin november de bekende Bronckhorsterkleindierenshow in Vorden. Daarnaast is men actief tijdens open dagen en fairs in Bronckhorst. Ook betrekt men jaarlijks de jeugd bij de vereniging door leerlingen van de Vordense basisschool het Hoge uit te nodigen tijdens de keuringsdag van de Bronckhorsterkleindierenshow en tevens organiseert men tijdens de show een wedstrijd onder het motto 'Kind en Dier'. Maar toch weten veel inwoners van de gemeente Bronckhorst niet van het bestaan van de vereniging. Pluimvee- en Konijnenvereniging (PKV) Vorden wil zich daarom in de komende tijd nadrukkelijk presenteren aan het publiek.

Door Jan Hendriksen

"Bij veel inwoners is onvoldoende bekend wie de PKV is en wat wij kunnen betekenen en doen voor liefhebbers bij het houden van kleindieren zoals grote hoenders, dwerghoenders, serama's (dit zijn de kleinste kippen in de wereld), sierduiven, siervogels (lachduiven en kwartels), watervogels, konijnen en cavia's", zo zegt voorzitter Gerrit Lenselink van PKV Vorden.

Het doel van PKV is om raszuivere dieren te fokken naar een standaard en deze tentoon te stellen. Daarnaast het geven van informatie en voorlichting aan nieuwe fokkers en liefhebbers en belangstellenden. Gerrit Lenselink: "Deze informatie gaat over welke rassen, huisvesting, voeding en alles wat daar bij komt voor het fokken en houden van kleindieren. En daarover kan men te allen tijde met ons contact opnemen."

Lenselink noemt een aantal voorbeelden. Bekend voorbeeld is het nagels knippen en bij houden van het gebit bij konijnen en cavia's. Maar ook met welke rassen men het best kan beginnen als beginnende fokker. "Zo adviseren we kinderen die konijnen willen gaan fokken een ras te kiezen met een rustig karakter en om niet bijvoorbeeld grote Vlaamse Reuzen aan te schaffen. Ook kan een ieder informatie opvragen bij onder andere de secretaris van de vereniging over de aanschaf van een dier puur voor gezelschap. Secretaris Herman Bolwiender uit Drempt is te bereiken via zijn e-mail adres h.bolwiender@upcmail.nl.

Leden van PKV krijgen ook regelmatig vragen van waar men een bepaald soort ras kan kopen. "Die verwijzen we dan naar een van onze leden of naar leden van zusterverenigingen en ook naar dierenspeciaalzaken. Zo onderhouden we contacten met onder meer Welkoop winkels en Discus Kluvers Vorden. Ook worden leden regelmatig betrokken om een dier op gezondheid en alles wat daar bij komt te beoordelen", zo zegt de immer enthousiaste Gerrit Lenselink die als keurmeester optreedt tijdens regionale- en landelijke kleindierenshows.

Potentieel
PKV is opgericht in 1920, dus bijna honderd jaar geleden. Het aantal leden bedraagt momenteel 55. De leden wonen in de gemeenten Bronckhorst, Zutphen/Warnsveld en Lochem. Lenselink: "Maar het aantal leden zien we graag wat doorgroeien. Een hobby, waar je dagelijks mee bezig bent, die rust uitstraalt in deze hectische tijd. Ook de goede contacten tussen leden onderling, maar ook met fokkers in heel ons land, maakt deze hobby uniek en zeer veelzijdig. Het bouwen van hokken, voeding van groengewas uit de tuin, composteren van de mest en het tentoonstellen blijkt wel hoe veelzijdig deze hobby kan zijn. Uiteraard zijn we op zoek naar meer leden. In de gemeente Bronckhorst en Zutphen is PKV de enige vereniging op kleindieren gebied. Je zou dan ook verwachten dat we wat groter van omvang zouden zijn. Potentieel is er naar onze mening genoeg. Menigeen houdt kleindieren."

Nieuwe leden
PKV organiseert zaterdag 18 juni een hokbezoek bij een aantal van haar leden. Leden gaan dan bij andere leden op bezoek om te kijken op welke wijze collega fokkers de diertjes houden. Altijd zeer interessant. Ook houdt PKV informatieavonden met verschillende thema's. "Door dit artikel hopen wij dat er mensen zijn die zich aangetrokken voelen om meer informatie en kennis op te doen over het houden van kleindieren en tevens lid worden van PKV", zo besluit Lenselink zijn relaas. Mocht u geïnteresseerd zijn in de hobby of om een keer mee te gaan met een hokbezoek of deel willen nemen aan een informatieavond, dan kan men zich aanmelden bij de secretaris via zijn e-mailadres h.bolwiender@upcmail.nl. Voor meer informatie: zie de website


www.kleindierenvereniging.nl


Afsluiting ledenbijeenkomst PCOB

Vorden - De PCOB afdeling Vorden en omstreken hield woensdagmiddag een gezellig samenzijn in de grote zaal van het Dorpscentrum in Vorden.

Er was een cabaretvoorstelling van de Olde Deerns uit Twello en omgeving. Zij spreken en zingen voordrachten en sketches over alledaagse momenten van vroeger en nu in dialect.Soms hilarisch, ontroerend en met veel herkenning. Onder het motto van 'Aij plat kunt praoten, maor iej het neet laoten'. Achtereenvolgens volgen liedjes over de vrijgezel, de spiegel, de fietse , het weer en op vrijerspad. Dit werd door de aanwezigen erg gewaardeerd. Ton Knevel, de organisator van deze middag bedankte de drie Deerns hartelijk voor hun geweldige optreden. Hij deelt mede dat de PCOB een verzoek bij De werf heeft ingediend voor een keyboard t.b.v. de bijeenkomsten in het Dorpscentrum. Met het zingen van "God schenk ons de Kracht" wordt deze geslaagde bijeenkomst beëindigd.