Welbekend affiche van de Beach-Party uit 1999 ontworpen door Vic Hulshof. Foto: PR.
Welbekend affiche van de Beach-Party uit 1999 ontworpen door Vic Hulshof. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Reünie voor alle vrijwilligers legendarische Ham- en Beach-Party's

Vorden - Legendarisch waren ze. Stuk voor stuk. Maar liefst meer dan honderd in getal. De veertien Ham-Party's, de zes Nieuwjaarsparty's, de tientallen Pop-, Blues- en Dance-Party's, de talloze concerten en feestavonden en natuurlijk de vijftien Beach-Party's die de Stichting Ham-Party tussen 1981 en 2001 organiseerde. Een fantastische tijd waar talloze Vordenaren met weemoed aan terug denken. Maar de weemoed maakt net op tijd plaats voor dierbare herinneringen. En die herinneringen wil Vordenaar André Schröer (59) voor geen goud missen. Daarom organiseert Schröer vrijdag 27 mei op sportpark 't Grote Veld van VV Vorden een reünie voor alle vrijwilligers die ooit meewerkten aan de Ham- en Beach-Party's van de Stichting Ham-Party.

Door Jan Hendriksen

Het is inmiddels alweer vijftien jaar geleden dat de Stichting Ham-Party haar laatste activiteiten organiseerde. Dit betrof de 15e editie van de Beach-Party op 11 en de Dance-Party op 12 augustus 2001 op de 'Zonneweide' van de familie Berenpas aan de Ruurloseweg. Er werd in dat jaar -voor het eerst- geen vrijwilligersfeest gehouden. "En we hebben later ook nooit een afscheidsfeest georganiseerd. En dat is toch best wel jammer na twintig jaren vol feesten en andere activiteiten die wij samen organiseerden", zo zegt André Schröer als hij op zijn laptop de ene na de andere foto en affiche uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw op het beeldscherm tovert.

De naam Ham-Party dateert van 9 oktober 1981. Op die dag gaven de drie vrienden Hans Wagenvoort, André Schröer en Marcel Scholtz een gezamenlijk verjaardagsfeestje voor honderd genodigden bij Kampeerboerderij Wagenvoort op de grens van Vorden en Warnsveld aan de Dennendijk. Die genodigden werden het jaar daarop weer uitgenodigd en mochten elk een introducé meebrengen. Als gevolg van dit uitnodigingssysteem kwam het aantal gasten in een stroomversnelling.
"In 1985 waren al ruim vijfhonderd gasten aanwezig. Ideaal was dit systeem niet omdat er in Vorden conflicten ontstonden toen niet- genodigden ook wilden meefeesten. Vanaf de zesde editie in 1986 werd de boel daarom opengebroken en was een ieder welkom. Inmiddels was Marcel Scholtz er niet meer bij betrokken", zo blikt André terug op de begin periode. Hans en André gingen met z'n tweeën door.

Eind 1986 werd door het tweetal de Stichting Ham-Party opgericht met als doelstelling: "Het bevorderen van popmuziek en theater en het verzorgen en organiseren en/of omlijsten van dansavonden en festiviteiten en culturele manifestaties van allerlei aard, alsmede de voorbereiding van- en het verlenen van medewerking aan muziek/theater- evenementen op dit gebied en het promoten van muziek en theater in het algemeen." André: "Een hele mond vol. Maar best wel uniek voor die tijd. Eigenlijk hadden we hier al een blauwdruk voor festivals die anno 2016 worden georganiseerd." Om maar enkele voorbeelden te noemen: het Mañana Mañana festival in Hummelo, het Over De Top Festival in Lichtenvoorde en het festival Reurpop in Ruurlo.

Beach-Party's
Na de oprichting van de stichting werden al snel meerdere festiviteiten op touw gezet en werd de groep meewerkende vrijwilligers steeds groter. "De Achterhoekse gastvrijheid stond bij ons hoog in het vaandel. Bezoekers werden als echte gasten ontvangen. Ook de aankleding van de feesten werd steeds belangrijker. En met de komst van de Beach-Party in 1987 bij het meer van boer Graaskamp werd de aankleding steeds completer met onder andere straattheater, cocktailbars, kunstwerken, bijzondere terrassen, waterorgel, exotische danseressen, een kamelenrace en afsluitend vuurwerk", zo verklaart Schröer. Eind 1996 stapte Wagenvoort uit de stichting, hij vond de financiële risico's te groot. Bovendien verschilden Wagenvoort en Schröer steeds vaker van mening over de te volgen weg van de stichting. Schröer en de vrijwilligers gingen door.

Graaskampmeer
Voorjaar 1999 werd noodgedwongen besloten om de Beach-Party niet meer rond het feeërieke Graaskampmeer te organiseren. De enorme verhoging van een week terreinhuur door Graaskamp was niet meer op te brengen en de Beach-Party werd daarom verplaatst naar de 'Zomerweide' van de familie Berenpas aan de Ruurloseweg. Schröer: "Dit had echter lang niet de uitstraling van de mooie plek rond het meer en trok dan ook minder bezoekers."

Na drie toch wel teleurstellende edities in 1999, 2000 en 2001, mede door slechte weersomstandigheden werd (ondanks optredens van net doorgebroken artiesten als Anouk, Racoon, Kane en Di-rect) daarom besloten de stekker uit de 'Party's' te halen omdat ze financieel te veel verlies opleverden. De 'Party's' van de Stichting Ham-Party waren geschiedenis. "Best wel een moeilijke beslissing en best wel jammer voor alle vrijwilligers die dag en nacht voor de stichting klaar hadden gestaan", aldus Schröer.

Herinneringen
Vanuit de vrijwilligersgroep en van diverse bezoekers had Schröer al jaren de vraag gekregen naar een reünie en/of iets blijvend ter herinnering aan al die feesten en party's. André: "Vandaar dat er voor de vrijwilligers van de stichting een reünieparty is georganiseerd op vrijdag 27 mei. Daarnaast wordt er een herinneringsboekje (vanaf juni te koop bij Bruna Vorden) en een bijbehorende usb - stick met video- en foto opnamen over de jaren 1981-2001 uitgegeven. En daarmee komt er een mooi einde aan een unieke periode."

Het Graaskampmeer waar twaalf Beach Party's plaatsvonden. Foto: PR.