Met volle vaart 'scheurden' de Spartmeten door Wichmond en Vierakker. Foto: Jan Hendriksen.
Met volle vaart 'scheurden' de Spartmeten door Wichmond en Vierakker. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ludieke twaalf uur durende Spartametrace 'topfestijn'

Wichmond - Maar liefst 35 teams namen zondag 15 mei deel aan de tweede editie van de Sparametrace in Wichmond. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In allerlei uitdossingen kwamen de teams aan de start met als middelpunt café DOK (D'n Olde Kriet) van Sil en Martijn Tromp die ook in de ruim zes kilometer lange route door Wichmond en Vierakker was opgenomen.

Door Jan Hendriksen

Wat vorig jaar als een 'geintje' begon groeide Eerste Pinksterdag uit tot een sportief 'topfestijn' met allure. Met dank aan de roemruchte demissionaire mannenclub 'Mannen Van Af En Toe' (MVEAT). Minder serieuze zaken worden ook in 2016 door MVEAT bestaande uit Gerrit Borgman (47) uit Wichmond, Geert Harmsen (35) uit Keijenborg, Frank ten Damme (36) en Naut Nijenhuis (35) uit Vorden weer op hun eigen kenmerkende wijze naar een hoger plan gebracht. De Spartamet is eigenlijk net een fiets, het enige verschil, er zit een klein benzinemotortje in het achterwiel. Presentator Ernst ter Linden vormde naast de 35 deelnemende teams ook het absolute hoogtepunt van de race. Humoristisch, sarcastisch met grote zelfspot voorziet de Wichmonder de race van commentaar die middels een La Manche start na het eten van een beschuit met muisjes met een glas warme thee van start ging met teamnamen als onder meer The Jukes uut Wichem, Plaankgas, Vendt Racing Team, Baker Boys, De Stugge Veer, Spartametjes, Dorstige 2-Takt, (R)ace Babes, De Klussers, De Willempies, De Mannen van Toen en La ze ma Lullen. Het team van 'De Mannen Van Toen' bestaande uit Martin ten Have, Albert Mulderije, Bert Tuinman en Henk Broekgaarden schroefden de gemiddelde leeftijd van het deelnemersveld flink op. De mannen deden echter niet voor spek en bonen mee. Zo was er een professioneel begeleidingsteam op de been gebracht dat uit maar liefst twee mecaniciens (Gerben Vruggink en Hendrik Mulderije) een teammanager Theo Hamer bestond. Met veel enthousiasme 'scheurde' het team haar ronden. Het team reikte met een veertiende plaats tot een top vijftien positie.

Een van de meest ludieke deelnemers was het team 'De Heren van 't Hackfort', of in gewoon Nederlands 'De jongens van de Hackforterweg'. Het team werd gevormd door Jan Schuppers, Gert-Jan Loman, Paul Avink, en Frans van de Pavert met als mental coach Henk Aalbers.

Bermrukkers
Uiteindelijk was het 's avonds om half tien na twaalf uur 'rondscheuren' een vriendengroep uit het naburige Baak die in Wichmond met de eer ging strijken. Het winnende team van Bermrukkers 2 bestaande uit Demy, Ruben en Richard Jansen en Nick Franken kwam tot een record aantal van in totaal 63 ronden. Als tweede eindigde Bermrukkers 1 met 62 ronden en als derde De Straffe Gaskabel met 61 ronden.

Op een overzichtelijk scorebord werd het aantal gereden ronden van de teams vermeld. Foto: Jan Hendirksen.