In afwachting van het keuren van de fiets. Foto: J. Holtrigter
In afwachting van het keuren van de fiets. Foto: J. Holtrigter Foto:

Meer onoverzichtelijke situaties door werkzaamheden rotonde

Praktijkexamen basis toekomstige deelname verkeer

Vorden - Op woensdag 11 mei 2016 hebben leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Vorden het landelijk praktijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland afgelegd. De leerlingen van de basisschool in Wichmond waren in verband met schoolvakantie niet in staat examen te doen. Volgend jaar doen de leerlingen van groep 7 en 8 volgend jaar examen.

De heren W. Klein Kranenbarg en H. Jimmink organiseerden dit voor de Vordense schooljeugd namens Veilig Verkeer Nederland, afdeling Bronckhorst.

De heer Klein Kranenbarg deelde mee: "Voor de deelnemers van het praktijkexamen hadden wij een route uitgezet die duidelijk met pijlen werd aangegeven. Deze route ging door een omgeving die de deelnemers kennen, dus zoveel mogelijk in hun eigen buurt. Echter moest er een kleine aanpassing worden gedaan vanwege werkzaamheden aan de rotonde."

Fietsen in meeste gevallen in goede staat

"Ook was er extra drukte, omdat het verkeer werd omgeleid. Dit leverde meer onoverzichtelijke situaties op dan voorgaande jaren."

Veel aspecten die fietsers in de praktijk tegenkomen, waren onderdeel van de route. Onderweg hebben beoordelaars van Veilig Verkeer Nederland en politie met assistentie van ouders de verrichtingen van de deelnemers beoordeeld. Veilig Verkeer Nederland is ervan uit gegaan, dat de route vooraf ook gefietst werd onder leiding van de basisscholen. De beoordelaars hadden enkele aandachtspunten: "Bij afslaan werd de hand vaak te laat uitgestoken. Meermalen werd met uitgestoken hand de bocht genomen. Verder is het belangrijk dat, indien bij een kruising gestopt moet worden, men doorrijdt tot aan de kruising zodat men goed zichtbaar is voor het overige verkeer."

Leerlingen mochten alleen aan het praktijkexamen deelnemen op een fiets die aan de wettelijke normen voldoet. De fietsen werden dit jaar gekeurd door de Firma Klein Brinke. De fietsen waren in de meeste gevallen in goede staat. Diverse kleine gebreken werden ter plekke opgelost. Slechts 1 fiets werd afgekeurd, met een fiets van een klasgenootje kon alsnog het examen worden afgelegd.

Het praktijkexamen is een goede basis voor de toekomstige deelname aan het verkeer. Na een gunstig theoretisch en praktisch resultaat van het examen krijgen de deelnemers een diploma uitgereikt.