Van Sinckel werd geopend met het onthullen van het gemaakte naambord. Foto: Luuk Stam
Van Sinckel werd geopend met het onthullen van het gemaakte naambord. Foto: Luuk Stam Foto:

Van Sinckel is nu werkelijkheid

Vorden - Zeventien ondernemers verkopen sinds dit weekend hun spullen vanuit één Vordens winkelpand. Vrijdagmiddag waren zo'n honderd genodigden aanwezig bij de officiële opening van Van Sinckel. Zaterdag ging de nieuwe zaak open voor publiek.

Door Luuk Stam

Van Sinckel is open. Met het onthullen van een door smederij Oldenhave gemaakt naambord op de gevel gaven Martien Pater, Riske Legtenberg en wethouder Antoon Peppelman (gemeente Bronckhorst) vrijdagmiddag het startschot voor de nieuwe zaak aan de Dorpsstraat in Vorden. Even daarna knipte pandeigenaresse Angelique Sueters het lintje door en droeg ze de sleutel over aan Riske Legtenberg. Zij gaat hier de dagelijkse gang van zaken verzorgen.

"Dit is toch wel de kroon op het werk", jubelt Legtenberg terwijl ze binnen van alle kanten de felicitaties in ontvangst neemt. "De laatste dagen is het hele pand gevuld. Dan gaat het echt van idee naar werkelijkheid." Die werkelijkheid is dat er hier vanaf nu onder andere speelgoed, streekbier, thee en sandalen te koop zijn. Het is nog maar een greep uit het aanbod. De winkel is opgedeeld in verschillende delen. Het gaat van ambachten en food tot lifestyle en kleding. Het idee voor Van Sinckel ontstond eind vorig jaar toen Vordense ondernemers bij elkaar kwamen om te praten over de leegstand in het dorp. Plaats van samenkomst was één van die leegstaande panden, de voormalige winkel van Sueters. Iedereen moest zijn eigen stoel meenemen. Iedereen zat hier met het idee om iets te doen om de vitaliteit en aantrekkelijkheid van Vorden te bevorderen.

Het plan was aanvankelijk om naast de winkelruimte voor ondernemers in het pand ook werkruimte voor zzp'ers te creëren. Die werkruimte is er nog niet. Maar Van Sinckel is dan ook nog niet af. Ook de winkelruimte niet. "We waren eerst met 12 ondernemers", vertelt Martien Pater, voorzitter van de stichting Van Sinckel. "Nu zijn we met 17. En het zou mooi zijn als we door kunnen groeien naar 25 ondernemers."
Pandeigenaresse Angelique Sueters liet weten blij te zijn met de nieuwe invulling van het pand. "Zowel voor onszelf als voor het dorp." Ook wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst roemde de manier waarop Van Sinckel tot stand is gekomen. "Het is een grote uitdaging om een dorpscentrum aantrekkelijk te houden", sprak Peppelman de ondernemers toe. "Dit is een uniek concept waarbij je veel kosten met elkaar kunt delen. Ik hoop dat jullie voor anderen een voorbeeld kunnen zijn."


Concert van het Zutphens Barok Ensemble

Vierakker - Zondag 8 mei speelt het Zutphens Barok Ensemble vanaf 15.30 uur in de Willibrorduskerk, Vierakkersestraatweg 33 te Vierakker 'Muziek zonder grenzen' met werken van Destouches, Campra en Rameau, die elk voor zich op eigen wijze hun denkbeelden over de wereld buiten Frankrijk muzikaal vorm gaven. Er is geen toegangsprijs; er wordt een vrijwillige bijdrage na het concert gevraagd.


www.zutphensbarokensemble.nl