Hoewel de deelname aan de Zeepkistenrace beperkt bleef , had de race aan publieke belangstelling te klagen. Foto: Achterhoekfoto.nl/ JohnMokkink
Hoewel de deelname aan de Zeepkistenrace beperkt bleef , had de race aan publieke belangstelling te klagen. Foto: Achterhoekfoto.nl/ JohnMokkink Foto:

Weer geen spelbreker voor feestgangers Koningsdag

Vorden - Koningsdag 2016. In aanloop naar de tweede editie was de te verwachtten 'winterse' weersomstandigheden het grootste discussiepunt. Zo ook binnen Oranjevereniging Vorden. In een vroeg stadium besloot men om de vuurwerkshow uit het programma te schrapen. De terreinomstandigheden waren te drassig, de te verwachtte weersomstandigheden te onvoorspelbaar en ook de aanleg van de nieuwe rotonde ter hoogte van de Ruurloseweg/Horsterkamp vormde een belemmering om het publiek een optimale zichtplek te geven voor de show.

Door Jan Hendriksen

Hoe onvoorspelbaar het weer in ons 'kikkerlandje' is bleek Koningsdag maar weer eens. Waar 'buien' waren voorspelt prikte de zon 's morgens om negen uur tijdens de aubade nadrukkelijk door het wolkendek. In vol ornaat stond het bestuur van Oranjevereniging Vorden en het oude Koningspaar op het bordes van Het Kulturhus. Het 'rode hoedje' van burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst 'kleurde' daar wat schril bij af. "Het is mijn eerste Koningsdag in Bronckhorst. Ik ben trots dat ik vandaag in mijn woonplaats Koningsdag officieel mag openen", zo verklaarde Besselink. Ze werd na de opening met haar gezin spontaan lid van Oranjevereniging Vorden. Een voorbeeld die hopelijk veel Vordenaren zullen volgen. Immers Oranjevereniging Vorden zet dit jaar nadrukkelijk in op een actieve ledenwerfactie.

Nadat twee completen van het Wilhelmus waren gezongen en de vlaggen door de scouts in het plantsoen rond het standbeeld van Staring in top waren gehesen werd het Vordens Volkslied door Harmonie Vorden en het publiek ingezet. Enkele Vordenaren zongen zoals het eigenlijk hoort de tekst uit volle borst mee.

Prachtig zo'n traditie. Jammer dat er niet meer kinderen bij de aubade aanwezig waren. Ook daarop wil Oranjeverenging Vorden zich komend jaar 'inzetten'. Aansluitend aan de opening vermaakten de kinderen zich in Het Kulturhus met Theater Fantast en stapten enkele tientallen Vordenaren op de fiets voor de oriëntatierit 'Rondum Vorden'. Een ruim twintig kilometer lange fietsroute met de nodige spel- en 'brein' opdrachten. Het ringsteken was in samenspraak met Menvereniging In de Reep'n afgelast omdat de paarden misschien te lang in de kou stil moesten staan. De demonstraties van Indoor Sport waren naar binnen in de tent bij Hotel Bakker verplaatst.

Holbewoners
Hoewel de deelname 's middags aan de Zeepkistenrace beperkt bleef tot zes teams had de race niet aan publieke belangstelling te klagen. En dat gold ook in het algemeen bij de diverse horecagelegenheden en op de kermis. Het was er ondanks de wat mindere temperaturen 'gezellig' druk. De Living Kids Statues was wederom een succes. Weliswaar niet de Dorpsstraat maar de zaal van De Herberg vormde het decor voor de wedstrijd die gewonnen werd door Eefje Ooms en Luuk Wiggers als heuse holbewoners. Door geld in hun houten bakje te stoppen kwamen ze tot leven. Ze tampte met hun boomtak om te vloer en wenkte de geldgever om op het podium te komen en hij/ zij mocht dan samen met de holbewoners op de foto.

Junior Songfestival
Aan het Junior Songfestival namen in de tent van Hotel Bakker zes kinderen deel. Winnares werd Lotte Wiegant met het zelfgeschreven nummer 'Wings'. De andere deelnemers waren Merel Legtenberg en Merijn Jansen met het nummer 'Als jij maar van me houdt' van Jada Borsato, Jet Smit met 'Titanium' van Sia and David Guetta en Daphne Vruggink en Anna de Jonge met het nummer 'Het is een nacht' van Guus Meeuwis. Het niveau van de artiesten was zeer goed zo vond juryvoorzitter Petra Frolich uit Tolkamer. Als zangcoaches traden Symone Boerstoel en Jenneken Roekevisch op.

Uitslagen
Uitslagen Koningsdag Vorden 2016: Oriëntatiefietstocht: 1. Familie Menkveld – Moor; 2. Groep BTW; 3. Familie Pasman. Zeepkistenrace. Eerste prijs: Bas Wullink en Joey Antonissen; Originaliteitprijs; Team Besselink (pokerclub); Poedelprijs; Sten & Dion Droppers. Living Statues: 1. Eefje Ooms en Luuk Wiggers als holbewoners: 2. Eva Bolink en Iris-Jasmijn van Brakel als Kerstvrouwen; 3. Yoena ter Linden en Emme Jolink als Orange Girls.

De diverse vlaggen werden tradtioneel gehesen door Vordense scouts. Foto: Jan Hendriksen.
De Zeepkistenrace leverde spektakel op. Foto: Achterhoekfoto.nl.
Foto: Achterhoekfoto.nl/JohnMokkink