Het nieuwe Koninigspaar van Vorden: Paul en Marijke Harmens geflankeerd door voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Het nieuwe Koninigspaar van Vorden: Paul en Marijke Harmens geflankeerd door voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurloër Paul Harmens nieuwe koning van Vorden

Vorden – Het is om half tien nog erg rustig achter Grand Café het Meestershuis. Over de aanvangstijd is wat miscommunicatie geweest. Dranghekken en enkele rode linten markeren de plek waar om tien uur de schutters de strijd met elkaar zullen aangaan. Vogelschieten. Al sinds mensenheugenis een traditie binnen het feestprogramma van Oranjevereniging Vorden op Koningsdag. Wim Bosman en Henk Barendsen van de 'schietcommissie' pakken nog snel even een bak koffie. Inmiddels heeft Henk Nijenhuis de rijdende kogelvanger keurig geparkeerd. De strijd kan beginnen.

Door Jan Hendriksen

Geen moderne laptop. Nee, een doodgewoon lijntjesschrift waarin de namen van de schutters handgeschreven worden genoteerd. En zo hoort het ook. Geen moderne fratsen bij deze aloude traditie. Een deel van de 143 deelnemende schutters heeft zich vooraf al keurig aangemeld. Anderen 'geven zich op' bij de kraam waarachter Bosman en Barendsen hebben plaatsgenomen. Gefaseerd worden de namen van de schutters omgeroepen. Bijna iedereen meldt zich keurig bij Bennie Bats om het geweer aan te leggen die de Ruurloër steeds van munitie voorziet. Intussen zijn er twee volle ronden geschoten. De houten vogel begint langzaam te splijten. Tot de schutters behoren steevast Vordense vriendengroepen en families die zich collectief aanmelden. Zo is de kans groot dat de 'winnende schutter' uit hun groep de felbegeerde titel van Koning op kan eisen. En dan plots na 380 schoten valt de vogel in de derde ronde als een 'blok' naar beneden. Dit tot grote verrassing van Paul Harmens. Gejuich uit de vriendengroep van de Ruurloër. Als oud-Vordenaar is Harmens (48) steevast met zijn Vordense vrienden van de partij tijdens het Koningschieten in zijn voormalige woonplaats. "Man dit is fantastisch", is zijn eerste reactie om vervolgens de felicitaties van zijn vrienden en de andere schutters in ontvangst te nemen. "We hebben geluk gehad", zo verklaart kameraad Jan Groot Jebbink. Hoezo? "Nou we hadden Oscar Rondeel ook aangemeld. Maar die liet verstek gaan. Had hij deelgenomen dan was er twee schoten vaker geschoten en was de titel niet binnen onze vriendengroep gevallen!"

's Middags wordt Paul Harmens officieel door voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden gehuldigd in de tent bij Hotel Bakker. Omdat er geen geluidsinstallatie paraat was gebeurde dat jammer genoeg in de anonimiteit. Paul Harmens wordt als Koning een jaar lang terzijde gestaan door zijn vrouw Marijke Harmens- van den Brink die tot Koningin werd gekroond. Uitslag Vogelschieten Koningsdag Vorden: 1. Koning Paul Harmens (romp); 2. Jan Golstein (kop); 3. Rob Oplaat (rechtervleugel); 4. Henk Groot Roessink (linkervleugel); 5. Mario Roolvink (staart).