Eerstejaars Beeckland helpen bij haar en make-up voor vierdejaars bij gala en regelen alle werkzaamheden daaromheen.  Foto: Luuk Stam
Eerstejaars Beeckland helpen bij haar en make-up voor vierdejaars bij gala en regelen alle werkzaamheden daaromheen. Foto: Luuk Stam Foto:

Eerstejaars zetten zich in voor haar en make-up van vierdejaars

Vorden - De jongste leerlingen van 't Beeckland in Vorden zorgen ervoor dat hun schoolgenoten uit de vierde klas er donderdag tijdens het eindexamengala tiptop uitzien. Daarmee steunen ze ook nog eens een goed doel.

Door Luuk Stam

Zelf moeten ze nog heel wat jaartjes wachten, maar zes leerlingen uit klas 1E van 't Beeckland in Vorden zijn momenteel hartstikke druk met het eindexamengala van komende donderdag. Voor het vak Technologie en Toepassen kregen de zes eerstejaars de opdracht om voor een bedrijf een klus uit te voeren. Floran Damen (12) uit Hengelo vertelde haar moeder Martine Hendriksen over die opdracht. Zo kon het gebeuren dat de eindexamenleerlingen zich donderdag kunnen melden bij Martine Hair & Beauty in Hengelo.

De jongens kunnen zich voor een vrije gift van minimaal 7,50 euro laten knippen. De meisjes betalen voor haar en make-up minimaal 17.50 euro. De opbrengst gaat naar Blue Spirit, een club van Hengelose mannen die komende zomer al fietsend geld ophalen voor de kankerbestrijding tijdens de Alpe d'Huzes. Het personeel van de moeder van Floran zorgt voor het haar en de make-up. Zelf zorgen Floran en de andere leerlingen voor alles daaromheen, van het flyers uitdelen tot het koffieschenken en het ophangen van de jassen.

Aanvankelijk zouden de leerlingen ook alle afspraken moeten maken, maar dat is toch maar geschrapt. "De eindexamenleerlingen moeten nu naar de kapsalon bellen", vertelt Floran.

Opbrengst actie is voor goede doel Blue Spirit

Zelf is ze samen met haar klasgenoten druk bezig met de promotie. "Ik had niet verwacht dat het zo veel werk zou zijn", vertelt ze. "Deze opdracht is voor ons bedoeld om te leren organiseren. Op deze manier kom je er wel achter dat je niet zomaar iets kunt doen. Om iets goed voor te bereiden, moet je er veel tijd in steken."

Overigens is het ook voor eindexamenkandidaten van andere scholen mogelijk om voorafgaand aan het gala van deze actie gebruik te maken. "Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen", vertelt Floran. De Hengelose tiener is blij dat ze op deze manier met haar klasgenoten indirect iets bij kan dragen aan de strijd tegen kanker. "Ik vind het heel goed dat we dit doel hebben gekozen. Ik hoor wel eens kinderen met deze ziekte schelden. Daar kan ik echt niet tegen."


Stagiair vertelt over stagelopen bij Martine Letterie

Vorden - Yentl Hofs liep stage bij de Vordense schrijfster Martine Letterie. Hieronder haar zelfgeschreven verslag over deze ervaring.

Dat het schrijversvak veel meer inhoudt dan alleen maar schrijven, is mij de afgelopen weken duidelijk geworden. Ik loop stage bij Martine Letterie, zij is schrijfster van maar liefst 121 boeken.

Ik wilde dolgraag stagelopen bij een echte schrijver, om te kijken of dat beroep nou echt iets voor mij is. Ik houd enorm van schrijven en heb een paar jaar terug mijn eigen boek uitgebracht bij een uitgeverij die publiceren in eigen beheer voor jongeren mogelijk maakt. Nu ben ik een paar jaar ouder, en erg benieuwd wat het beroep 'auteur' allemaal nog meer inhoudt. Dat het alleen uit het tikken achter de computer bestaat, geloof ik niet. Toch ben ik nog verrast als het meer dan één activiteit per week blijkt te zijn.

In een week staan er gemiddeld twee á drie schoolbezoeken in de agenda en in bepaalde perioden is het nog eens extra druk. Tijdens mijn stageperiode valt zo'n extra drukke week en ik mag mee, om te kijken hoe zo'n week er nou uitziet. Op maandag ga ik met Martine mee naar de Provinciale Ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, op dinsdag bezoeken we twee scholen in Brabant en de derde dag geeft Martine een lezing tijdens een kinderherdenking ter gelegenheid van de Tweede Wereldoorlog. Dat komt er ook nog eens bij kijken als je over de oorlog schrijft.


Lees verder op pagina 3