De SAME-rijders maakten een lunchstop bij Den Bremer in Toldijk. Foto: Stein Oukes
De SAME-rijders maakten een lunchstop bij Den Bremer in Toldijk. Foto: Stein Oukes

SAME-rijders als oranje parelsnoer over Bronckhorster binnenwegen

BRONKHORST - De SAME-club organiseerde zaterdag 16 april een toertocht door de gemeente Bronckhorst. Gestart werd bij Groenaannemersbedrijf W. Jansen in Hengelo, waar vooraf de koffie klaar stond.

Deze tocht genoten de veertig enthousiaste SAME-rijders van een mooie route door Wichmond, Baak, Bronkhorst en Toldijk en weer terug naar Hengelo. Het was een prachtig gezicht: de trekkers die over binnenwegen en dijken reden, glinsterden als oranje pareltjes in de zon.

Bij Restaurant Den Bremer in Toldijk maakten de deelnemers een lunchstop. SAME-rijders uit de heel Nederland namen deel aan deze dag, ook liefhebbers uit Belgiƫ waren er. Zij ondernamen een reis van een paar dagen met de trekker om in Bronckhorst mee te genieten van deze tocht.


Bijna 400 dode varkens bij veehouder in Berkelland

Ruurlo - Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is, 20 april gedateerd, te lezen dat bij een varkenshouder in Berkelland kadavers van bijna 400 dode varkens zijn aangetroffen. De dieren hebben waarschijnlijk 10 maanden geleden voor het laatst voer en verzorging gehad en zijn toen door de veehouder aan hun lot overgelaten.

Door Rob Stevens

De inspecteurs van de NVWA hebben het bedrijf bezocht na een tip van de politie die in de stal enkele dode dieren had zien liggen. Toen inspecteurs van de NVWA samen met de politie een rondgang over het bedrijf maakten bleek dat er ongeveer 250 varkens en 140 biggen dood in de stallen lagen. Op het bedrijf was geen enkel dier meer in leven. De varkenshouder is met hulp van de politie opgespoord. Hij bleek inmiddels werkzaam te zijn op een ander varkensbedrijf. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Controle NVWA
Daarnaast zal de NVWA onderzoeken hoe het kan dat mensen die mogelijk op het erf van het bedrijf zijn geweest niet aan de bel getrokken hebben. Omdat er bij het bedrijf tijdens de laatste inspecties geen bijzonderheden waren aangetroffen was het bedrijf al een paar jaar niet meer gecontroleerd door de NVWA.

Wim Klein Willink, voorzitter van de afdeling Berkelland van LTO, noemt de gebeurtenis 'droevig'. "Er zal vast een heel verhaal achter zitten, maar dat er 400 dieren zijn dood gegaan is heel erg'', zegt Klein Willink. Hij zegt de varkenshouder niet te kennen. "Ik weet wel dat hij geen lid was van onze afdeling.''

Reactie burgemeesters Oostrum
Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland reageert op de gebeurtenis als volgt: "Ik ben als burgemeester van Berkelland op dinsdag 19 april door de politie op de hoogte gebracht van de vondst van de dode varkens. Ik heb met ontsteltenis kennisgenomen van de omstandigheden die zijn aangetroffen. We hebben als gemeente onmiddellijk actie ondernomen en de zorg voor de betrokken eigenaar in gang gezet. Er is mij verzekerd dat er geen sprake is van een gezondheidsrisico voor de buurt. Met het oog op de persoonlijk zorgelijke situatie van de betrokkene betrachten wij terughoudendheid. Ik vraag u dit ook te doen. De verantwoordelijkheid voor de bestuursrechtelijke afhandeling ligt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U zult begrijpen dat deze situatie mij zeker niet onberoerd laat."