De deelnemers bepalen zelf wat belangrijk is voor het landschap. Foto: Natuurmonumenten
De deelnemers bepalen zelf wat belangrijk is voor het landschap. Foto: Natuurmonumenten Foto:

Natuurmonumenten organiseert streekconferentie Graafschap400

Vorden - Op zaterdag 21 mei organiseert Natuurmonumenten in Vorden de Graafschap400. Dat is een gelegenheid voor bewoners uit de driehoek Zutphen, Lochem, Hengelo (Gld) om met elkaar in gesprek te gaan over het landschap. De deelnemers bepalen zelf wat belangrijk is voor het landschap, wat behouden en verbeterd moet worden. Het is een bijeenkomst waarin bewoners plannen maken en de uitvoering ervan in gang kunnen zetten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website.

"Natuurmonumenten organiseert deze bijeenkomst omdat het kleinschalige landschap in de driehoek Zutphen, Lochem, Hengelo, met als middelpunt het kastelendorp Vorden verandert", aldus Harald van den Akker, beheerder van onder andere landgoed Hackfort en het Grote Veld. "Er is sprake van oprukkende bebouwing van dorpen, steden en bedrijventerreinen, plattelandsweggetjes die drukker worden, schaalvergroting in de landbouw, verrommeling, houtwallen en kleine bosjes die verdwijnen. De natuurgebieden die ik beheer zijn onderdeel van het landschap. Ik vraag me vaak af hoe willen en kunnen we deze landschappen in stand, mooi en beleefbaar houden?" Met deze streekconferentie Graafschap400 biedt Natuurmonumenten een platform, stimuleert en biedt ruimte voor initiatief. "De belangstelling voor mooie natuurgebieden en landschappen groeit," aldus Harald, "dat merken we aan de stijgende bezoekersaantallen in onze natuurgebieden. Ik hoop dat mensen de kans om de regie over het landschap te nemen, met beide handen aangrijpen en naar deze Graafschap400 komen. "

Betrokkenheid vergroten
Hoewel Natuurmonumenten deze dag organiseert, is er geen agenda of plan dat gepresenteerd wordt. Het woord is geheel aan de deelnemers. Uit vergelijkbare conferenties, de zogenoemde G1000's in o.a. Amersfoort, Nijmegen en Groningen blijkt dat deze vernieuwende aanpak een levendige manier is om zoveel mogelijk ideeën, visies en plannen op tafel te krijgen. Dat was ook de ervaring bij een vergelijkbare conferentie die Natuurmonumenten vorig jaar in het Noord-Drentse Norg organiseerde. Natuurmonumenten merkt telkens dat er goede ideeën leven bij inwoners.

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten over diverse thema's haar achterban geraadpleegd. Met deze streekconferentie gaat Natuurmonumenten nog een stapje verder en wordt de regie echt bij de inwoners gelegd. Op deze manier wil Natuurmonumenten de betrokkenheid van mensen bij het landschap vergroten en hoopt dat er een beweging op gang komt, die met de gemaakte plannen aan de slag gaat.


www.graafschap400.nl