Jan Dijkman bij zijn projecten in de Kranenburg. Foto: Liesbeth Spaansen 
Jan Dijkman bij zijn projecten in de Kranenburg. Foto: Liesbeth Spaansen 

Jan Dijkman trots op zijn projecten in de Kranenburg

KRANENBURG - Nu de sloop van het voormalig pannenkoekenhuis Papa Beer is volbracht, kunnen de plannen die Dijkman Projecten heeft ontwikkeld, worden uitgevoerd. Op het perceel kunnen een zestal twee-onder-een-kap woningen worden gebouwd, vier aan de Ruurloseweg en twee aan de Eikenlaan. Daarnaast is er een nieuw te bouwen vrijstaande woning in het plan opgenomen.

Door Liesbeth Spaansen

Met op 1 oktober het veertigjarig jubileum van de firma Dijkman in het verschiet, praat Jan Dijkman met passie over zijn werk in de bouw. "Ik heb het opgericht in 1976 en heb zo ongeveer 450 woningen ontwikkeld." Dijkman Bouw is later overgenomen door zoon Jos. Jan staat aan het roer bij Dijkman Projecten. "Maar we hebben samen één kantoor."
In 2009 kocht Jan Dijkman het Klooster van Kranenburg, waar nu een groepshotel is gevestigd. "Ik vond het leuk om daar wat mee te doen." Het plan was om achter het klooster dertig zorgappartementen te realiseren. Deze plannen zijn niet uitgevoerd. Later restaureerde Dijkman de pastorie, daar wordt tijdelijke zorgopvang geboden.
Het pand van het leegstaande pannenkoekenhuis Papa Beer, waar twee keer een brand woedde, heeft een lange historie. Het stond bekend als Café Schoenaker, waar ook een restaurant, zaal en supermarkt was. "Alle bruiloften en partijen waren hier", weet Jan nog goed. "Ik kom oorspronkelijk uit de Wildenborch en voetbalde bij Ratti. Onze kampioenschappen vierden we hier. Mensen uit de Kranenburg komen nog wel eens kijken. Zij hebben daar vroeger hun biertje gedronken." De eerste gesprekken van Dijkman Projecten met de gemeente Bronckhorst over het perceel van Papa Beer, in eigendom van de Veluwse Vastgoed Combinatie, dateren uit 2013. Jan Dijkman vond het een mooie plek om een nieuw project realiseren.

Intussen een aantal jaren verder, maar met de bouwvergunning voor zeven woningen op zak, is Dijkman aan de slag gegaan. "Dijkman Projecten ontwikkelt dit project, daarna zal Dijkman Bouw gaan bouwen", vertelt Jan Dijkman. Hij heeft al een heel traject doorlopen vooraf aan deze bouwvergunning. Medio maart kon gestart worden met de sloop van het pand, na het saneren van de asbest van het dak. Van het gesloopte materiaal krijgt 95% een nieuwe bestemming. De firma Hoogeboom uit Raalte verricht deze werkzaamheden. De huizen staan op ruime kavels. Zij worden verkocht via Van Zeeburg, Luimes & Lebbink Makelaars in Hengelo Gld.


www.dijkmanbouw.nl/projecten
www.dijkmanbouw.nl/aanbod