Het Vordens Mannenkoor viert dit jaar haar tachtig jarig bestaan. Foto: PR.
Het Vordens Mannenkoor viert dit jaar haar tachtig jarig bestaan. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

"Het koor staat open voor vernieuwingen en heeft potentie"

Vervolg van voorpagina

Vorden - Buiten zijn de zangstemmen van het vijftig leden tellende koor al van ver te horen als we op een maandagavond het Kulturhus betreden. Bij de ingang in de 'raadszaal' zitten de mannen keurig naar zanggroepen naast elkaar: eerste en tweede tenoren, baritons en bassen. Dirigent Chirsto Guevov uit Borculo zit achter de piano. De in Bulgarije geboren Guenov heeft sinds vorig jaar januari het koor onder zijn leiding. En met groot plezier en passie. "Het is een fantastisch koor om mee te werken. De opkomst tijdens de repetities is geweldig. En het koor staat open voor vernieuwingen en heeft potentie", zo vertelt de gedreven dirigent in de pauze van de repetitieavond als de koorleden zich te goed doen aan een kop koffie of aan een lichte alcoholische versnapering. De inbreng van Christo is na ruim een jaar al duidelijk waarneembaar.

Door Jan Hendriksen

De wisselwerking werpt inmiddels al zijn vruchten af. Bijvoorbeeld tijdens het Kerstconcert eind vorig jaar. Het enthousiasme van Guenov straalde af op het koor, dat het vervolgens weer overbracht op het publiek. In samenspraak met de muziekcommissie zijn inmiddels al een aantal nieuwe nummers aan het uitgebreide repertoire toegevoegd. "Maar ik kies voor de weg van de geleidelijkheid", zo verklaart Guenov op bescheiden wijze. Het Vordens Mannenkoor zingt vanuit een groot en gevarieerd liederenrepertoire: religieuze, profane, volksliederen, spirituals, musical, Oost Europese en kerstmuziek. "Maar we voegen momenteel wat moderne zowel Nederlands- als Engelstalige nummers toe aan het repertoire", zo verklaart voorzitter Han Radstake van het koor. Een voorbeeld van enkele van die nieuwe nummers: 'Verdronken Vlinder' van Boudewijn de Groot, 'Bridge over troubeld water' van Simon & Garfunkel, 'Sailing' van Rod Stewart en 'The rhytm of live' van Paul Haig.

Jubileumactiviteiten
Zoals bij elk jubileum en lustrumviering wil het Vordens Mannenkoor ook dit jaar weer iets speciaals aan het publiek laten horen. De aftrap van het tachtig jarig bestaan geeft het koor op zaterdagavond 30 april in Kulturhus Vorden met een Voorjaarsconcert. Als Vordense talenten verleent het duo De Diva's (Wendy Addink en Rita Boshar) hun medewerking aan het concert. Aan het Jubileumconcert op zaterdag 22 oktober in de Christus Koningkerk verlenen ook enkele Vordense talenten hun medewerking. Welke? Dat blijft nog een verrassing. Bij voldoende belangstelling zal er een tweede concert worden gegeven op zondag 23 oktober. Tussendoor sluit het Vordens Mannenkoor het seizoen 2015/2016 op maandag 11 juli af met een optreden in het Sint Ludgersgebouw in Vierakker en wordt het lustrumjaar afgesloten met het traditionele Kerstconcert op zondag 18 december in de Vordense Dorpskerk.

De geschiedenis van het koor gaat terug naar 1936. Ter gelegenheid van de opening van de voormalige bekende Vordense fietsenfabriek Empo zong tijdens de feestavond een gelegenheidskoor van zo'n vijftig medewerkers enkele liederen. Dat viel zo in de smaak dat het Empokoor werd opgericht. De repetities werden na werktijd gehouden in de bouwerij van de fabriek. Later kreeg het koor de naam 'Kunst na Arbeid'. Toen er ook van buiten het bedrijf leden toetraden was het wenselijk om de naam te veranderen. Tijdens de viering van het eerste lustrum in 1941 presenteerde het koor de huidige naam: Vordens Mannenkoor.