De contouren van de nieuwe rotonde aan de Horsterkamp-Ruurloseweg worden steeds duidelijker zichtbaar. Foto: Jan Hendriksen.
De contouren van de nieuwe rotonde aan de Horsterkamp-Ruurloseweg worden steeds duidelijker zichtbaar. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Aanleg van nieuwe rotonde verloopt voorspoedig

Vorden – 'Zagen en opbreken', staat er met grote witte letters op het oude wegdek net voor de ingang naar Kasteel Vorden. Iets verderop richting de Ruurloseweg is een grote gele graafmachine van Loonbedrijf Sturris uit Laren druk in de weer om het talud naast het nieuw aangelegde fietspad te egaliseren. Onder het motto 'Wij werken aan een veilige rotonde voor u' zijn de contouren voor de aanleg van de nieuwe rotonde ter hoogte van de Horsterkamp – Ruurloseweg (N319) steeds duidelijker zichtbaar. De aanleg die begin dit jaar na een archeologisch onderzoek van start ging in opdracht van de gemeente Bronckhorst wordt uitgevoerd door NTP Infra Groep uit Zevenaar. De aanleg verloopt volgens schema.

Door Jan Hendriksen

Nadat het centrum van Vorden twee jaar geleden een nieuw jasje kreeg bestaat het laatste deelproject van de totale herinrichting uit de aanleg van de nieuwe rotonde Ruurloseweg - Horsterkamp. De uitgangspunten voor het ontwerp van de rotonde waren de verbetering, oversteekbaarheid en veiligheid van vooral de fietsers, een verbeterde doorstroming van het doorgaand verkeer van Zutphen - Ruurlo en de verbetering van de entree van het Vordense centrum vanaf de Ruurlose zijde.

De inrichting is in overleg met de omwonenden uitgewerkt en tot stand gekomen. De Vordense Ondernemers Vereniging was ook een voorstander van het opwaarderen van de entree van het centrumgebied. Door een groter ruimtebeslag van de rotonde was verschuiving van de rotonde richting Kasteel Vorden noodzakelijk. Aangezien de bestemming van de gronden ter plaatse van deze verschuiving het realiseren van een dergelijke verkeersvoorziening niet toegestaan was, was het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Zowel op het provinciale als het gemeentelijke deel kende de Horsterkamp-Ruurloseweg een vrij liggende fietsstructuur. Ter hoogte van de rotonde was dat niet het geval.

Verwachte oplevering eind juni 2016

Aan de zuidkant (Horsterkamp) moesten fietsers de rijbaan op om via de rotonde richting station, centrum of Ruurlo te gaan. 250 meter na de rotonde, in de richting van Ruurlo, was er weer een vrij liggend fietspad beschikbaar. Fietsers moesten gebruik maken van de rotonde en kwamen dan vaak in het gedrang tussen het (zware) gemotoriseerde verkeer. De rotonde had onvoldoende ruimte om beide vervoersstromen af te wikkelen.
Dit gaat bij de nieuwe rotonde veranderen. Er komt een vrij liggend fietspad te liggen richting Ruurlo en er komt een veel veiligere oversteek naar het dorp en het station. De huidige rotonde zal gaan verdwijnen.

Doorgang
In de komende weken bestaat de werkzaamheden vooral uit het verleggen van kabels en leidingen, daarna wordt de nieuwe rotonde aangesloten op de al bestaande weg. Dot duurt hooguit twee nachten. Direct daarna kan het verkeer van de nieuwe rotonde gebruikmaken. Vervolgens komt de aansluiting van de rotonde op de weg naar het centrum en het station. Dit duurt een aantal weken.

Goed om te weten is dat het doorgaande verkeer er tijdens de werkzaamheden gewoon doorgang heeft. Naar verwachting wordt de nieuwe rotonde eind juni opgeleverd.


Frisse wind door 80-jarig jubilerend
Vordens Mannenkoor

Vorden – Het enthousiasme is zicht- en hoorbaar groot. De opkomst tijdens de wekelijkse repetitieavond geweldig. Er waait sinds begin vorig jaar een frisse wind door het Vordens Mannenkoor. Met dank aan de talentvolle en gedreven dirigent Christo Guenov (39). Het Vordens Mannenkoor viert dit jaar haar tachtigjarig bestaan. Het lustrumjaar wordt zaterdag 30 april afgetrapt met een Voorjaarsconcert in Kulturhus Vorden. Het hoogtepunt van de zestiende lustrumviering: een Jubileumconcert op zaterdag 22 oktober in de Christus Koningkerk.


Lees verder op pagina 7