Namens de gemeente Bronckhorst bracht wethouder Jan Engels met een mooi bloemstuk de felicitaties over aan Anne. Foto: Jan Hendriksen.
Namens de gemeente Bronckhorst bracht wethouder Jan Engels met een mooi bloemstuk de felicitaties over aan Anne. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Anne Borgonjen - Snelder viert haar
101ste verjaardag

Vorden – Anne Borgonjen - Snelder is voor haar leeftijd nog energiek. "Ik ga pas na 'Hart van Nederland' naar bed", zo laat ze met een glimlach weten. Dinsdag 22 maart vierde Anne haar 101ste verjaardag in bijzijn van haar naaste familieleden en medebewoners in een van de huiskamers van De Hackforterhof aan de Nieuwstad waar ze sinds twee jaar naar alle tevredenheid woont. Met dank aan het verplegend personeel die ten allen tijde voor haar en de medebewoners klaar staan.

Door Jan Hendriksen

Namens de gemeente Bronckhorst kwam wethouder Jan Engels dinsdagmiddag de felicitaties persoonlijk aan Anne overbrengen. Een mooi bloemstuk siert de kamer van de Vordense. Anne liet alle feestelijkheden rustig op haar afkomen. De kamer waar ze woont was feestelijk versierd. 's Morgens was haar vaste kapster Gracia, van de Vordense kapsalon Da Vinci for Hair die al vele jaren het haar van Anne verzorgd, nog even langs geweest. Er werd vervolgens samen een borrel gedronken en gegeten in de sfeervolle huiskamer van De Hackforterhof op Sensire Het Wehmepark. Sinds 2005 woont Anne in de Hackforterhof. Ze had twee jaar geleden de eer om als oudste bewoonster het vernieuwde appartementencomplex officieel te mogen openen. In 1939 kwam Anne Snelder vanuit Baak in Vorden wonen. Daar trouwde ze met Bernard Borgonjen, beter bekend als de 'naaimachinekearl van Vorden'. Vanaf 1960 stond Anne vele jaren in de Kerkstraat samen met haar man in de 'naaimachinewinkel'. Uit het verleden herinnert Anne zich nog talloze gebeurtenissen. Uit het heden in mindere mate. In de jaren na de oorlog toen Bernard nog de 'boer op' ging met naaimachines was ze onder meer werkzaam voor Hotel Bakker. Teilen met aardappels heeft ze voor de familie Bakker geschild. Ze had een druk bestaan als ondernemersvrouw. Het gezin telde vier kinderen. Inmiddels telt de stamboom ook tien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Er zijn in Bronckhorst twee inwoners honderd jaar of ouder.