Anneke Huijbers werkt graag met pastel. Foto: PR
Anneke Huijbers werkt graag met pastel. Foto: PR Foto:

Anneke Huijbers en Jaap van Norden brengen expositie 'kleur'

BRONKHORST – Anneke Huijbers en Jaap van Norden zijn collega's in het vrijwilligerswerk bij Het Kunstgemaal op de dijk in Bronkhorst en delen een passie: schilderen. Zij exposeren samen in de Kapel van Bronkhorst van 26 maart tot 2 april, dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Anneke Huijbers werkte de afgelopen tijd met pasteltekeningen, hoofdzakelijk met als ondergrond ei tempera, gemaakt van eidooier, olie en pigmenten, waarna zij het werk met pastelkrijt verder bewerkte voor een warme uitstraling. "Vooral landschappen inspireren mij. Iedere keer is een landschap weer anders door verandering van seizoenen."

Het geschepte papier koopt ze bij de Middelste Molen in Eerbeek. Het papier is er in allerlei soorten, verschillende kleuren, bewerkt met textiel of - heel interessant - met poep van olifanten. "Ik raad mensen die met schilderen bezig zijn aan om daar eens een bezoekje te brengen. Ik heb jaren met acryl gewerkt, maar pastelkrijt is toch mijn ding."

Jaap van Norden is een zelfgeleerd schilder, die al vanaf zijn jeugd schildert en nog steeds leert. "Mijn voorkeur gaat uit naar surrealisme, fantasie en andere imaginaire kunst. En ik hou van kleur. Kleur is immers een gave in de natuur, net als fantasie. Toen ik een jaar of achttien was verruimde mijn blik op de wereld zich. In die tijd heb ik veel van mijn gedachten en gevoelens getekend en geschilderd. Nu pas vind ik mijn technieken goed genoeg om die gedachten via mijn werken op de mensheid los te laten."
Een serie van toen heet '1969' en bestaat uit zes werken die voornamelijk de bedoeling hebben mensen te prikkelen. Van zijn nieuwste serie 'Stapelingen' zijn drie van de zes klaar. Het leven is een stapeling van gebeurtenissen, gevoelens, ervaringen, etc. De gestapelde 'ietsen' op mijn werken zijn ad hoc ontstaan.

Werk van Jaap van Norden: Avondrood. Foto: PR