Het team van deze drie scholen gaat naar het landelijke debattoernooi. Foto: Liesbeth Spaansen
Het team van deze drie scholen gaat naar het landelijke debattoernooi. Foto: Liesbeth Spaansen

Leerlingen debatteren stevig

BRONCKHORST - Vrijdagmiddag 18 maart vonden de finales plaats van het jeugddebattoernooi van Bronckhorst, dat werd geopend door burgemeester Marianne Besselink. Na een stevige strijd kwam het team van Obs Jan Ligthartschool groep 8 uit Zelhem, Sccschl 3.0 groep 7 uit Wolfersveen en CBS Bekveld groep 8 uit Hengelo als beste uit de bus.

Het winnende team had goede tegenstand van het team van Obs De Klimtoren uit Drempt, CBS Bekveld groep 7 uit Hengelo en Obs de Dorpsschool uit Vorden.
Burgemeester Besselink zat samen met schrijfster Martine Letterie en Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut in de jury. Gelet werd op presentatie, argumentatie, teamwork en luisteren naar elkaar. Het debat werd geleid door mr. Arthur Noordhuis van het Nederlands Debat Instituut.
De debaters moesten de voorgelegde drie stellingen: 'In de gemeente Bronckhorst moeten langs de IJssel 10 windmolens worden geplaatst', 'Hoe meer koeien een boer heeft, hoe beter' en 'Ouders moeten een ouderdiploma halen om kinderbijstand te krijgen' verdedigen, los van hun eigen mening. Zij kregen hierbij ondersteuning van schoolgenoten op de tribunes die spandoeken mee hadden. Leerlingen met de sterkste argumenten kregen bijval door applaus. Het team dat op werkbezoek bij een boer geweest was, maakte indruk.
Tussen de stellingen door zorgde Marcel Rieu, oud-burgemeester van Niemandsland, voor een muzikaal intermezzo met een wave. Na drie stellingen en tot slot een laatste zigzagronde met de motivaties van zowel voor- als tegenstanders, gingen de juryleden in beraad. Marja Nengerman en Nienke Dijkstra van de griffie, de initiatiefnemers van dit toernooi, werden in de bloemen gezet. De raadsleden die de kinderen begeleidden in het leren debatteren kregen eveneens applaus. Tot slot liet de burgemeester weten veel te hebben geleerd van de debatten. Zij reikte het winnende team de medailles en bekers uit.

Deze winnaars gaan op 16 april naar het Madurodam basisschooldebattoernooi in Rotterdam.