Anneke Staring mocht de scheidslijn met het doorknippen van een lint 'slechten'. Foto: Jan Hendriksen.
Anneke Staring mocht de scheidslijn met het doorknippen van een lint 'slechten'. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Land en goed De Wildenborch op feestelijke
wijze herenigd

Vorden - Het was een zeer lang gekoesterde wens van de familie. Begin dit jaar werd die ingewilligd. Huis en landgoed Wildenborch werden met de 'teruggave' van de grond, het Bosket genaamd, herenigd. Vorige week donderdag werd de scheidslijn feestelijk 'geslecht' met het doorknippen van twee linten door familieoudste Anneke Staring en directeur van Peter van den Tweel van Geldersch Landschap en Kasteelen.

Door Jan Hendriksen

Stichting De Wildenborch en Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) hadden na ruim zes jaar overleg overeenstemming bereikt over de overdracht van het ongeveer zeventien hectare bos. Het gebeurt zelden dat GLD gronden verkoopt.

"Meestal kopen we gronden aan. En dan is dit wel een bijzonder moment. Maar in dit geval was daar alle redenen voor. Evert-Kees van de Plassche en Jennine van de Plassche-Staring zijn zeer betrokken, verantwoordelijk, zorgvuldig en hebben een sterke band met De Wildenborch. Het was een grote wens van de familie om land en goed weer na vele tientallen jaren bij elkaar te brengen. En daar verlenen we dan ook graag medewerking aan." In het verleden was er door diverse omstandigheden een splitsing van de buitenplaats ontstaan. Het zeventien hectare grote Bosket werd namelijk onttrokken van het landgoed. Voor de familie Plassche - Staring was de teruggave van Bosket een lang gekoesterde wens. Zij willen het nieuwe bezit integreren in het totale beheer van huis, tuin en bos. Directeur Peter van den Tweel van GLK was dan ook blij dat na een lange voorbereidingstijd het parkbos weer wordt toegevoegd aan het landgoed. "Als ANBI-stichting hebben zij praktisch dezelfde doelstellingen als het Geldersch Landschap en Kasteelen."

Getoast
Beide partijen keken dan ook met grote tevredenheid terug op het bereikte resultaat. En daarop moest met diverse aanwezigen, zoals een aantal bevriende buitenplaatsen en andere betrokken bij de Wildenborch, genodigden van GLK, de Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en vertegenwoordigers van het Bronckhorster Buitenplaatsen Beraad die bij de 'slechting' aanwezig waren, op getoast worden in een van de sfeervolle ruimten van Kasteel De Wildenborch.

Nazaten
Het huidige Huis de Wildenborch kwam tot stand toen Damiaan Staring in 1780 de resterende toren van een middeleeuwse burcht omvormde tot een landhuis. Daarna bewoonde zijn zoon, de bekende dichter A.C.W. Staring, de Wildenborch tot zijn dood in 1840. Ook nu nog bewonen en beheren zijn nazaten het landgoed.