FNV-woordvoerder Sarah Dobbe bedankt alle actievoerders. Foto: Liesbeth Spaansen
FNV-woordvoerder Sarah Dobbe bedankt alle actievoerders. Foto: Liesbeth Spaansen

Actie voor goede zorg in het hele land bij gemeentehuis Bronckhorst

BRONCKHORST - De actievoerders waren blij met het besluit dat wethouder Antoon Peppelman dinsdagochtend 23 februari naar buiten bracht over de thuiszorg in de gemeente Bronckhorst, maar dat weerhield hen niet te stoppen met actievoeren voor wat zij zien als 'eerlijk werk en goede arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg in heel Nederland'. Dinsdagmiddag kwamen vanuit heel Nederland FNV-leden, politici en cliënten uit de buurt naar de tent die voor het gemeentehuis was ingericht.

Er heerste een feeststemming vanwege het genomen besluit in Bronckhorst om de zorg van TSN tot 2017 onder te brengen bij Markenheem en Zorgkompas. Een besluit dat overigens volgens de gemeente niet vanwege de acties is genomen, maar het gevolg is van onderhandelingen met beide partijen die al langer gaande waren. FNV-woordvoerder Sarah Dobbe vroeg desondanks voor de actievoerende dames en heren een groot applaus.
Een andere FNV-woordvoerder, Wim van der Hoorn, vergeet nooit het moment dat hij uit de politieauto stapte bij het bureau in Doetinchem en de actievoerders zag staan. "Warmte, solidariteit en saamhorigheid, de kracht en sterkte, dat was er gewoon. Daar gaat het om, dat is de vakbond en daar doen we het voor, daar gaan we mee verder." Dankwoorden waren er ook voor de inwoners van Bronckhorst die de actie steunden.
"Nog niet alle gemeentes hebben een beslissing genomen, dus wij zijn nog steeds alert", vertelde Erica Stinissen. "De bus kan zo naar een andere plek gereden worden." TSN telt landelijk 12.000 medewerkers en 40.000 cliënten. Die organisatie gaat failliet en het is nog niet in alle gemeenten duidelijk hoe de toekomst voor de medewerkers en cliënten eruit ziet.
Op het podium kwamen daarop verschillende sprekers die de acties ondersteunen. In aanwezigheid van verschillende Bronckhorster raadsleden en Jan en Lilian Marijnissen spraken Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn, vice-voorzitter FNV Ruud Kuin, Henk Krol van 50+, SP-woordvoerder zorg en welzijn Renske Leijten en Jos de Blok van Buurtzorg zich uit over de zorg in Nederland.