Wethouder Peppelman in geprek met FNV woordvoerders over zijn zorgbesluit. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Peppelman in geprek met FNV woordvoerders over zijn zorgbesluit. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeente Bronckhorst heeft met zorg gekozen

HENGELO – De gemeente Bronckhorst heeft laten weten de hulp in het huishouden door TSN Thuiszorg, tot eind 2017 onder te brengen bij twee van haar huidige zorgaanbieders: Markenheem en Zorgkompas. Bronckhorst was al enige tijd in gesprek met beide partijen en hakte dinsdag 23 februari de knoop door. Wethouder Antoon Peppelman liet weten dat de acties die medewerkers van TSN en vakbond FNV (die pleitten voor een overeenkomst tussen gemeenten en Buurtzorg) hielden in en rond het gemeentehuis hem en het college niet op andere gedachten hebben gebracht. Ondanks dat de keuze niet op Buurtzorg is gevallen, toonde de FNV zich toch tevreden.

Peppelman legt uit waarom de medewerkers van TSN Thuiszorg niet door Buurtzorg worden overgenomen, maar door Markenheem en Zorgkompas. "Dit zijn partijen waar de gemeente contracten mee heeft en naar alle tevredenheid. Het zijn bekende en betrouwbare partijen. Daarnaast staan in deze huidige contracten clausules, waarin wordt beschreven wat er moet gebeuren bij bijvoorbeeld een faillissement."
Sinds de berichtgeving van het mogelijke faillissement van TSN was de gemeente al in gesprek met Markenheem en Zorgkompas. Wethouder Peppelman koos ervoor daar op vrijdag 19 februari nog niets over te melden. "Ik wilde geen verwachtingen wekken die ik niet kon waarmaken, alles moest netjes geregeld worden. Het gaat om veel mensen die worden overgenomen." Hij ontkent dat hij die vrijdag een andere denkrichting had. Op de vraag of de acties en de bezetting van de FNV en Thuiszorgmedewerkers op het gemeentehuis invloed gehad hebben op zijn besluit, is hij duidelijk. "We wegen alle argumenten af, ook die van de actievoerders. Het blijft een totale afweging. Vrijdag heb ik al gezegd: 'Prima dat jullie hier blijven, maar het hoeft niet'." Hij vindt het jammer dat in het weekend de grenzen werden overschreden en dat het pand moest worden teruggevorderd.
De wethouder wil wel een uitleg geven over Emile Thuiszorg. "Emile Thuiszorg is een studentenorganisatie en die werkt met studenten. Het is een organisatie voor advies en opleiding voor huishoudelijke zaken en zij ontwikkelt opleidingsmodules. Het concept spreekt me aan: bredere ondersteuning thuis." Hij weet niet hoe de toekomst van de zorg eruit ziet met een vergrijzende regio. "Hoeveel vraag er zal zijn over drie, vier of vijf jaar? Dan is er straks een tekort aan thuiszorgmedewerkers. Om voldoende mensen te hebben dan, moet je nu handelen en meer mensen laten opleiden."
Peppelman koos ervoor niet op de uitnodiging om het debat bij te wonen in te gaan. "Nee. Ik heb vrijdag gezegd dat ik niks nieuws had te melden. Vergelijk het met iemand die een vacature ziet en nog in onderhandeling is met een nieuwe werkgever. Die gaat dit ook nog niet vertellen op het werk. Eerst moet alles rond zijn."
In Bronckhorst krijgen op dit moment ruim drienhonderd cliënten hulp van 63 medewerkers van TSN. De cliënten hebben een brief van de gemeente gekregen, waarin wordt uitgelegd wat het besluit voor hen betekent.
De FNV-woordvoerders Sarah Dobbe, Desiree Egberts en Erica Stinissen waren blij met de door de wethouder genomen beslissing. Voor het gemeentehuis bedankten zij wethouder Antoon Peppelman persoonlijk met de beslissing. Op een enorme poster, waar gemeenten van Gelderland met hun verantwoordelijke wethouder vermeld staan, zette Erica Stinissen bij de gemeente Bronckhorst een grote rode krul.