Keramiek beeld 'Polonaese' van Eberhard Szejstecki. Foto: PR
Keramiek beeld 'Polonaese' van Eberhard Szejstecki. Foto: PR Foto:

Expositie 'trouw en eigenzinnig' bij A quadraat

Vorden - Zondag 6 maart om 15.00 uur opent Drs. Geert Pruiksma, directeur van Museum Borg Nienoord in Leek, een bijzondere expositie bij A quadraat. Bijzonder omdat A quadraat een jubilaris in haar midden heeft. Jaap Ploos van Amstel viert zijn 90ste jaar en zijn rijke loopbaan als schilder, tekenaar en aquarelist. De expositie getiteld 'trouw en eigenzinnig' is dan ook een zeer passende. Zijn mede-exposanten zijn Ellen van Toor en Jan van Spronsen. En Eberhard Szejstecki, beeldhouwer, laat daarnaast zijn humoristische figuren zien in keramiek en in brons.

Jaap Ploos van Amstel
Jaap Ploos van Amstel is schilder, aquarellist en tekenaar en bijt het spits af met zijn tekeningen. Tekeningen die zijn meer dan vijftig jaar ervaring als kunstenaar weerspiegelen. Eerder waren in het bijzonder zijn werk in olieverf en zijn prachtige aquarellen in Vorden te zien. Zijn krachtige hand van werken is zichtbaar in zijn hele oeuvre. Maar vooral eigenzinnig in de juiste zin van het woord. Niet gehinderd door een stijl, een techniek of een trend die in enig jaar opgang doet. Jaap blijft trouw aan zijn techniek, terwijl zijn onderwerpen voortdurend verandering laten zien.

Ellen van Toor
Ellen van Toor is schilder en beeldend vormgever. Het absurde, humor en het gebruik maken van gevonden voorwerpen, dat is wat het werk van de kunstenares verbindt aan de dadaïsten en surrealisten van weleer. Ze gebruikt bijvoorbeeld geroest materiaal, wat ze nota bene zelf opvist met een magneet uit haventjes en kanalen. Wie haar werk kent, weet dat dit helemaal niet zo vreemd is en dat eigenlijk alles door haar kan worden verwerkt in de oppervlaktestructuren van haar schilderijen, etsen en collages. Met de ingeblazen liefdevolle adem van de kunstenares vindt divers materiaal in combinatie met meer gebruikelijke teken- en schildersmaterialen een volkomen vanzelfsprekend nieuw bestaan.

Jan van Spronsen
Jan van Spronsen is schilder, tekenaar en aquarellist. Hij laat zijn aquarellen zien die hij maakte naast zijn werken in olieverf en zijn tekeningen. Jan is een kunstenaar die houdt van het natuurlijk tekenen en eindeloos vormonderzoek doen. De zichtbare wereld, mens, landschap, en stilleven, is onderwerp van zijn schilderijen. De vormgeving baseert hij op zijn grote liefde voor de uitdrukkingsmogelijkheden die de traditionele schilderkunst in zo grote mate bezit. Het zichtbare uitgangspunt hoeft overigens niet te beletten dat de uiteindelijke vorm de abstractie soms aardig nadert,

Eberhard Szejstecki (Dld)
Eberhard Szejstecki (Dld) is beeldhouwer. De kleine sculpturen van Eberhard trekken ondanks hun afmetingen direct de aandacht van de kijker. In combinatie met de titel vertelt elk beeld zijn eigen verhaal. Daarnaast wordt het beeld in al zijn speelsheid goed neergezet. Hij maakt zijn beelden in keramiek, brons, terracotta en gips en schildert ze met water en acrylverf. Dit geeft zijn sculpturen in combinatie met de verschillende texturen een vintage, maar ook een heldere, frisse look.

Expositieprogramma 2016
Het expositieprogramma voor galerie, permanente ruimte en beeldentuin staan op de website. In de permanente ruimte hangt werk van o.a Edwin Aafjes en Ben Rikken. Keramiek van Gert Jan van der Stelt en keramieke en bronzen beelden van Jan Leeuwenburgh. Op zondag 17 april gaat de beeldentuin open. De laatste met werk van een fors aantal kunstenaars uit Nederland en België. Uiteraard blijven bezoekers het gehele jaar door welkom in de permanente expositieruimte in de boerderij.

De galeriehouders heten u tijdens en na de opening van harte welkom aan de Mosselseweg 12 te Vorden.


www.galerie-a-quadraat.nl