Tineke van Dijk werd door burgemeester Marianne Besselink omschreven als een echt mensenmens. Foto: Jan Hendriksen.
Tineke van Dijk werd door burgemeester Marianne Besselink omschreven als een echt mensenmens. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Koninklijke onderscheiding voor Tineke ten Dijk

Vierakker - Wichmond – Ze werd omschreven als een echt mensenmens die vooral op sociaal gebied haar sporen heeft verdiend, betrouwbaar, integer, maatschappelijk en sociaal betrokken is, talloze initiatieven heeft getoond, vele activiteiten heeft georganiseerd en telkens nieuwe uitdagingen aanging. "U bent een dappere moedige vrouw met het hart op de juiste plaats. Een parel in onze samenleving", aldus burgemeester Marianne Besselink. Tineke ten Dijk- de Haan (75) uit Wichmond werd vrijdagavond 26 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Buurtbus Vereniging Vierakker - Wichmond in het Ludgerusgebouw in Vierakker Koninklijk onderscheiden. Uit handen van de burgemeester van de gemeente Bronckhorst ontving Tineke ten Dijk de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje -Nassau.

Door Jan Hendriksen

Nietsvermoedend en tot haar grote verrassing kreeg Tineke ten Dijk tijdens haar afscheid als secretaris en coördinator van de Buurtbus Vereniging Vierakker - Wichmond in het bijzijn van haar voltallige familie de Koninklijke onderscheiding uitgereikt. "Het is na 36 jaar mooi geweest", zo verklaarde de Wichmondse na afloop van de uitreiking.

"Het is na 36 jaar mooi geweest"

Vanaf de oprichting van de Buurtbus Vierakker - Wichmond in 1980 was Tineke maar liefst 36 jaar secretaris en coördinator van de Buurtbus Vereniging Vierakker – Wichmond "Het doet mij dan ook veel plezier u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau", zo verklaarde burgemeester Marianne Besselink.

Samen met een aantal mensen uit Vierakker - Wichmond richtte Tineke ten Dijk de buurtbusvereniging op. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw werd de buslijn Doetinchem - Zutphen aangepast. Dit betekende dat er geen bus meer via Vierakker - Wichmond reed. En dat was volgens Tineke ten Dijk niet de bedoeling. Ook kleine kernen als Vierakker en Wichmond moesten volgens haar bereikbaar blijven met de bus.

"Want als er openbaar vervoer beschikbaar is dan is dat van groot belang voor de leefbaarheid', zo vond ze. Momenteel maken ongeveer negenduizend passagiers jaarlijks gebruik van de buurtbus. Vooral voor ouderen en studenten is dit een uitkomst. En dan te bedenken dat de vereniging uitsluitend werkt met vrijwilligers.

Secretaris zijn was al een hele klus, maar Tineke onderhield ook de contacten met de garage, de busmaatschappij en de provincie. En ze organiseerde samen met het bestuur de vergaderingen, uitjes, ziekenbezoeken, kerstcadeautjes en wat al niet meer. En altijd met veel inzet, enthousiasme, en betrokkenheid. "Maar dat heb ik altijd met veel liefde gedaan", aldus de Wichmondse.


Lees verder op pagina 3