De nationale jeugdploeg tijdens het WK Indoor touwtrekken in Volendam. Foto: PR
De nationale jeugdploeg tijdens het WK Indoor touwtrekken in Volendam. Foto: PR Foto:

Jeugdleden Touwtrekvereniging

Vorden vice-wereldkampioen Indoor

Vorden - Als jongen van vijftien jaar al op het erepodium staan tijdens een heus wereldkampioenschap. Het is voor weinigen weggelegd. Maar Niels Kappert uit Vorden kan met enige bravoure bij zijn leeftijdsgenoten komen aanzetten met deze sportieve prestatie. Het kampioenschap vond een beetje in de anonimiteit plaats. Maar dat zijn de sporters inmiddels wel gewend en doet aan de prestatie niets af. Niels Kappert werd zondag 21 februari met de nationale jeugdploeg tot en met achttien jaar vice-wereldkampioen tijdens het WK Indoor touwtrekken in Volendam. En dat kunnen ze de touwtrekker van Touwtrekvereniging Vorden niet meer afnemen.

Door Jan Hendriksen

Niels Kappert was niet het enige TTV Vorden lid dat deel uit maakte van het zilveren team. Ook Richard Vliem uit Zelhem en Daniël Sasse uit Ruurlo maakten deel uit van de zilveren medaille winnaars. Op de slotdag van het driedaagse toernooi in sporthal Opperdam kwamen onder meer de nationale jeugdteams in de gewichtsklasse tot 560 kilogram in actie. Voorafgaande aan het toernooi hadden de jongens centrale selectietrainingen in het Utrechtse Lageweide afgewerkt. Na de voorronde met tegenstanders als onder meer China en België trof 'Oranje' in de halve finale het sterke Thailand. In twee zeer spannende wedstrijden waarbij het aanwezige publiek helemaal uit hun bol gingen trokken ze aan het langste eind. Om het goud werd gestreden tegen het Chinese Taipei. Dit team was een maatje te groot. "Chinese Taipei was absoluut een maatje te groot voor ons. We verloren twee maal kansloos", zo blikt Niels terug op de verloren finale.

Voorzitter Gertjan Vliem van TTV Vorden is trots op de prestatie van de TTV Vorden jongens. "Ze zijn pas twee jaar actief binnen deze prachtige sport en nu al zo'n prestatie neerzetten. Dat is fantastisch." Ook Niels Kappert zelf is trots op zijn prestatie. Hij werd twee jaar geleden lid van TTV Vorden nadat de Vordense jeugdploeg, waar destijds zijn broer Tim deel van uitmaakte, tijdens een gewestwedstrijd een speler tekort kwam. "Toen heb ik de smaak te pakken gekregen. Jammer genoeg is mijn broer inmiddels gestopt. Maar ik vind het een prachtige sport. Het is een echte teamsport. Je moet het met z'n allen doen. Is er geen teamverband dan kun je het wel vergeten. Je kunt absoluut niet verzaken", zo vertelt Niels. De touwtreksport zit overigens wel een klein beetje in zijn genen. "Mijn opa Gerard heeft vroeger ook aan het touw gestaan. Dus helemaal onbekend was de sport niet."

'Boerenjongens'
Niels Kappert maakte samen met Richard Vliem en Daniël Sasse afgelopen jaar deel uit van het jeugdteam van TTV Vorden dat aan de competitie van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond deelnam. Sinds 2014 jaar kent TTV Vorden weer een jeugdafdeling (460 kg). En dat was sinds de eeuwwisseling niet meer het geval. Hoe anders was dat in het verre verleden toen bijna alle 'boerenjongens' uit de buurtschappen Medler, Linde en de Wiersse via de voormalige Medlerschool aan het touw stonden. "We koesteren momenteel dan ook onze jeugdafdeling", zo laat voorzitter Gert-Jan Vliem weten.

Zelfstandig
Of TTV Vorden dit jaar met een zelfstandig jeugdteam uitkomt in de competitie van het Gewest Oost is nog een grote vraag. "Jammer genoeg zijn een aantal jongens gestopt. We hebben nu nog maar vijf spelers over. Er zijn wel enkele nieuwe leden. Maar of we nu al direct een volwaardig team kunnen vormen is nog onbekend. Een optie is om een combinatieteam met TTV Heure uit Borculo te gaan vormen. Maar het mooiste is om een eigen team samen te stellen", zo hoopt Niels Kappert stilletjes. Voorlopig geniet Niels nog na van de prachtige zilveren medaille die hij won tijdens het WK Indoor. "Die pakken ze me nooit meer af!"