Voor de meeste zogeheten re-enacters is het uitbeelden van levende geschiedenis een boeiende hobby tijdens menig historische festijnen zoals komende zomer in Vorden. Foto: PR.
Voor de meeste zogeheten re-enacters is het uitbeelden van levende geschiedenis een boeiende hobby tijdens menig historische festijnen zoals komende zomer in Vorden. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Groot Historisch Festijn in en rond Kasteel Vorden

Kasteel Vorden wordt bezet door Levende Geschiedenis- groepen

Vorden – Vorden wordt komende zomer verrijkt met een geheel nieuw evenement: Historisch Festijn Vorden. In het weekeinde van 16 en 17 juli wordt voor de allereerste keer het 'festijn' op en rond Kasteel Vorden georganiseerd. Een mooiere en toepasselijke locatie bij het aloude kasteel is niet denkbaar voor een dergelijk festijn. Historisch Festijn Vorden is een zogeheten multi-periode evenement waarbij het publiek een levendige reis door de Nederlandse geschiedenis krijgt voorgeschoteld. Dat gebeurt in samenwerking met een groot aantal (inter)nationale Levende Geschiedenisgroepen.

Door Jan Hendriksen

Kasteel Vorden en het geschiedkundige organisatiebureau Cranenburgh Events uit het Groningse Stadskanaal hebben voor dit unieke evenement de handen ineen geslagen en organiseren samen het Historisch Festijn. Cranenburgh Events is drie jaar geleden gesticht om historisch verantwoorde evenementen bij onder andere kastelen te organiseren met het doel het publiek opnieuw kennis te laten maken met ons verleden. Bij het Historisch Festijn Vorden draait alles om de brede geschiedenis. Het publiek krijgt een echte tijdreis voorgeschoteld. Beginnend bij de jaartelling en eindigend in de 20ste eeuw kunnen zij diverse kampementen van Levende Geschiedenisgroepen uit binnen- en buitenland bezoeken.

Echte tijdreis door de geschiedenis

Daarnaast zijn er vele demonstraties voorzien, zowel van militairen (marcherende Romeinen, stoutmoedige ridders en stoere soldaten), als van ambachtslieden die hun handen het werk laten doen!

Groepen
Voor de meeste zogeheten re-enacters is het uitbeelden van levende geschiedenis een boeiende hobby, die voortkomt uit een voorliefde voor een bepaalde periode in de geschiedenis. Dat moet niet al te romantisch worden gezien als een vlucht uit de dagelijkse realiteit.

"Integendeel, het is echt een gedreven hobby om het verleden zo dicht mogelijk te benaderen. In eerste instantie wordt er veel tijd in onderzoek en het vervaardigen van de materialen gestoken. Vervolgens tonen zij op een evenement hoe dat verleden eruit zag. Iedere groep heeft gekozen voor een geheel eigen thema en tijdsperiode. Zo zullen er in Vorden groepen aanwezig zijn die de prehistorie uitbeelden, tot aan groepen in de meest recente geschiedenis en alles daartussen", zo laat Menno Brouwers van organisatiebureau Cranenburgh Events weten.

Gevechtsdemonstraties
Er worden op de kasteelweide aan de Hosterkamp diverse gevechtsdemonstraties getoond. Daarnaast worden dan delen van het kasteel daadwerkelijk bewoond door gegoede burgerij en leden van de adel.

De voorbereidingen voor dit Historisch Festijn in Vorden lopen op alle terrein op volle toeren. Bij de stand van nu zijn te zien groepen uit de prehistorie, Romeinse tijd, Frankische periode, Vikingen, ridders, Tachtigjarige Oorlog, piraten, Napoleontische periode, tijd van de Wereldoorlogen en zelfs recenter.

Andere evenementen
Andere landelijke evenementen die in samenwerking met Cranenburgh Events worden georganiseerd dit jaar zijn: Middeleeuws Festijn Kasteel Cannenburch in Vaassen (30 april en 1 mei),: Middeleeuws Festijn Kasteel De Kelder in Doetinchem (15 en 16 mei) en het Middeleeuws Festijn Radboud in Medemblik (2 en 3 juli).

Openingstijden en entree
Het Historisch Festijn Vorden is op zaterdag 16 en zondag 17 juli van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Toegangskaarten in de voorverkoop via de website kosten zes euro (kinderen 0 t/m 3 gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar vier euro) en aan de kassa zeven euro (kinderen 0 t/m 3 gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar vijf euro). Een parkeerkaart kost twee euro.Voor meer informatie, zie de websites.


www.historischfestijn.nl

www.facebook.com/HFvorden