Afbeelding
Foto:

Play-in Harmonie Vorden

Vorden - Harmonie Vorden streeft er jaarlijks naar om in januari een play-in voor jeugdige muzikanten uit de regio te organiseren. Op zaterdagmorgen 23 januari tegen tien uur druppelden de eerste muzikanten binnen bij het Kulturhus. Hier werd het programma voor de dag en de te spelen nummers uitgereikt. Nadat de instrumenten waren uitgepakt en een ieder zijn plaatsje gevonden had werd er om half elf begonnen.

Het gelegenheidsorkest stond onder leiding van Harry ten Brinke, dirigent van het leerlingen orkest van Harmonie Vorden. Het orkest bestond uit jong talent van alle leeftijden, hieruit blijkt maar weer eens dat jeugdig niet direct jong hoeft te zijn om een instrument te leren bespelen. Natuurlijk waren er ook een aantal ervaren muzikanten aanwezig om, waar nodig, te helpen. Het leuke van een play-in is dat niemand vooraf weet welke stukken er op de lessenaar verschijnen, gedurende de dag wordt er gewerkt naar het hoogtepunt het afsluitende concert.

Een doel is het samenspel in een orkest te bevorderen, maar ook wat meer kennis te krijgen over bijvoorbeeld componisten. Dit gebeurde onder andere spelenderwijs tijdens het stuk te "The Young Amadeus", hierbij was een deel van de levensloop van Mozart samengevat in een muzikaal verhaal. Tijdens het afsluitende concert werd het verhaal van de Young Amadeus verteld door Joanne Lam, de muzikale invulling door het orkest maakte het geheel beeldend. Geschiedenisles in een notendop. Het is elke keer weer een belevenis om samen met mensen van allerlei leeftijden die je nog nooit eerder hebt ontmoet te musiceren. Het was geslaagde dag waar weer eens bewezen is dat er nog veel jeugdig talent in de regio is.

Een doel is samenspel bevorderen

Wil een muziekvereniging een toekomst hebben dan is de jeugd van groot belang, er kan nu wel een groot orkest zitten maar wat zit er over twintig jaar!? Het is een constante zoektocht naar talent om voor instroom te zorgen, zodat een muziekvereniging bestaansrecht houdt. Dit jaar is men bij Harmonie Vorden actief aan de slag gegaan. In overleg met de basisscholen word er gedurende negen weken op de vrijdagmorgen les gegeven zodat leerlingen kennis kunnen maken met instrumenten binnen een harmonie of fanfare orkest. De leraren zijn de professionele docenten die alle lessen verzorgen voor de vereniging.

Inmiddels is het project afgerond op de Vordering en de Kraanvogel, dit middels een afsluitend concertje met het leerlingenorkest voor een publiek van ouders en leraren. Op dit moment is men aan de slag op school het Hoge en daarna volgt de Dorpsschool. Een arbeidsintensief project, maar ook een project dat bij docenten en leerlingen voor veel plezier zorgt. Kinderen maken kennis met muziek en zijn misschien wel de toekomst van de plaatselijke harmonie. Voor de scholen een groot compliment dat ze tijd en ruimte bieden!


www.harmonievorden.nl