Rita Berends. Foto: Ruth de Ruwe
Rita Berends. Foto: Ruth de Ruwe Foto:

Rita Berends uit Linde is gastvrouw
in Griekenland

Linde - Het kan soms raar lopen in het leven. Rita Berends, een smidsdochter uit Linde, vertrekt rond 1987 als hostess naar Griekenland. Wordt op het eiland Rhodos verliefd op horecaman en kok Yiannis Kirligitsis. Ze trouwen en kopen in het bergdorpje Ano Pedina een oude dokterswoning. Beginnen daar een klein hotel met de naam Porfyron. Dankzij hun beider vakmanschap wordt het hotel een succes en ontvangen ze er ook veel Nederlandse gasten. Een van die gasten is fotografe Ruth de Ruwe uit Den Burg (Texel), die al enkele fraaie fotoboeken op culinair gebied heeft uitgegeven. Het idee ontstond om ook aan deze streek en zijn gerechten een fotoboek te wijden. 'Smaken van de Griekse Zagori' heet het en het verschijnt volgende week. Het wordt tot grote vreugde van Rita op 6 februari gepresenteerd in haar geboortedorp Vorden tijdens een 'Open Huis' in Het Proathuus in Linde vanaf 14.00 uur.

Ruth de Ruwe en haar man waren jaren geleden dus toevallige gasten, kwamen onder de indruk van dit hotel dat gelegen is in een nationaal park. Ruth was verrukt van de streek en de ongerepte natuur. Verrast ook door de gastvrijheid van de bewoners. En ook zeer enthousiast over de keuken van het hotel, want kok Yiannis is een meester in zijn vak.
Er worden alleen gerechten geserveerd bereid met lokale ingrediƫnten. Zoals paddenstoelen, wilde asperges, bosaardbeitjes en kruiden die daar overal in het wild voorkomen. Ruth reisde vele malen naar het hotel, en fotografeerde een groot aantal van de maaltijden, kreeg van Rita informatie over de recepten en maakte vanzelfsprekend ook foto's van de prachtige natuur. Zo ontstond met medewerking van de culinaire journalisten Annette van Ruitenburg en Marian Merkelbach letterlijk en figuurlijk een verrukkelijk foto- en kookboek over de streek, de rijke tradities die boeiend door Rita worden beschreven en over de bijzondere spijzen en dranken die in deze eerlijke keuken aan de gasten worden voorgezet. Met daarbij dus die honderden de eetlust opwekkende foto's. Waarbij er ook rekening is gehouden dat de kruiden die in de recepten worden genoemd ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Dus de maaltijden kunnen ook hier worden bereid.
De smaken van de Griekse Zagori zijn overigens voor een aantal Vordenaren al een bekend begrip. Diverse vrienden van Rita zijn namelijk al gast geweest in haar hotel. En vanzelfsprekend hoopt ze met dit boek ook de aandacht te vestigen op het prachtige gebied waar zij woont en nieuwe gasten te kunnen verwelkomen in het hotel. Ongetwijfeld zal dit fotoboek, dat wordt uitgegeven door Ruth de Ruwe Producties in Den Burg (Texel), daar zeker aan meewerken.

Het boek is verkrijgbaar bij Bruna Vorden, Boek&Co Warnsveld, Praamstra in Deventer en via www.annettevanruitenburg.nl en info@ruthderuwe.nl.