Veel inzendingen kwamen binnen op de redactie. Foto: Achterhoek Nieuws
Veel inzendingen kwamen binnen op de redactie. Foto: Achterhoek Nieuws

Grote hoeveelheid inzendingen voor de Fotopuzzel 2015

BRONCKHORST - Dat het maken van een fotopuzzel een leuk tijdverdrijf is, heeft de redactie van Weekblad Contact in de gemeente Bronckhorst gemerkt. Een enorme hoeveelheid inzendingen kwam binnen. De puzzelstukjes waren 'geknipt' uit de kerstwensen van vele ondernemers. Geweldige prijzen zijn er te winnen bij het oplossen van deze fotokerstpuzzel. De hoofdprijs is een waardebon ter waarde van 150 euro, ter beschikking gesteld door Profile Bleumink Vorden. De eerste prijs, een waardebon van 100 euro, is ter beschikking gesteld door Tuunte Vorden, de tweede prijs is een waardebon ter waarde van 50 euro voor een gezichtsbehandeling bij schoonheidssalon Double Etos Barendsen Vorden en de derde prijs zijn twee flessen heerlijke wijn ter waarde van 20 euro per stuk, ter beschikking gesteld door Wijnhandel Smit Vorden. Via de post en de mail en ook bij Profile Bleumink in Vorden en Roozegaarde Sport en Mode in Hengelo werden vele oplossingen ingeleverd. De trekking van de winnaars is deze week, de prijswinnaars worden daarover persoonlijk op de hoogte gesteld. In het Contact van volgende week zullen zij bekend worden gemaakt.


Reactie artikel Wientjesvoort-Noord

Het lijkt tekenend voor de verhoudingen in Bronckhorst dat na een betaalde advertentie van mw Woltering over de bouw op Wientjesvoort-Noord er in Contact een gratis tegenartikel met kleurenfoto wordt geplaatst ten gerieve van haar opponent dhr Woudstra. Mw Woltering heeft met haar, zoals zij zelf zegt, in Achterhoekse huisvrouwentaal gestelde verklaring willen protesteren tegen de vanzelfsprekendheid waarmee in Bronckhorst allerlei landelijke regels konden worden overtreden als men maar de juiste relaties heeft.

In 2010 kreeg het nieuwe bestemmingsplan Wientjesvoort-Noord in de gemeenteraad pas in een tweede ronde de goedkeuring van een meerderheid bestaande uit VVD en CDA. De overige partijen waren unaniem tegen. Na een bezoek van de CDA-fractie aan de heer Woudstra was deze fractie geheel 'om' bij de herstemming. Maar het bleef met de hakken over de sloot. En wij hadden er vertrouwen in dat de Raad van State dit plan: koopvilla's bouwen in een natuurgebied dat de hoogst mogelijke bescherming had, wel zou afkeuren. Maar de R.v.S. keurde alleen de procedurele gang van zaken in de laatste 5 jaar. En daar was niets mee mis; er was inspraak geweest, weerwoord, er waren faunarapportages gemaakt, enzovoort. Zo ging men hardnekkig voorbij aan de essentie van de zaak: in EHS-natuur mag niet gebouwd worden. Alleen bij groot algemeen belang (dijken, wegen, vliegvelden etc.) kan hiervan afgeweken worden en dan zal dit elders gecompenseerd dienen te worden. Nooit hebben wij uitleg gekregen waarom landgoed Wientjesvoort-Noord, gelegen in de EHS, hierop een uitzondering zou mogen zijn.
De bestemming 'Bos' omzetten naar 'Wonen' is natuurlijk heel lucratief en verhoogt de waarde enorm. Op een deel dat van oudsher een kampeer-bestemming had, zou volgens bestemmingsplan 2010 een gebouw van 3 etages, 75x35m. en 11 m. hoog, met 35 appartementen, zwembad, ondergrondse parkeergarage en restaurant komen. In de reactie van de heer Woudstra in Contact lezen we nu dat dit niet doorgaat. Dat is nieuws! En kon mw Woltering nog niet weten. Er zullen daar nu slechts 18 vakantiehuisjes komen en een 'dienstwoning'. Mw Woltering noemt nog het totaal aantal woningen dat bestemmingsplan 2010 biedt: 35 in het appartementencomplex, 6 villa's en 2 dienstwoningen. Samen met de 2 bestaande komt het aantal woningen op 45 voor heel W.-Noord, dat slechts 20ha meet, waarvan ca 3ha verpachte akker, en ca 2ha al bestaande woon- en bedrijfsbebouwing, tuin en weg. Kun je zoiets dan nog een landgoed noemen?

Dat een projectontwikkelaar mede-eigenaar is (of was, want diens bouwbedrijf WBC is inmiddels failliet) van het deel waar de villa's moeten komen, is altijd verzwegen voor gemeenteraad en buurtbewoners. Wij moesten daar bij toeval achter komen via de kadastrale kaarten. Dit maakt duidelijk dat er van begin af aan een commerciële opzet was en niet 'het behoud van het landgoed', maar juist de uitbating ervan. De gemeenteraad is onvolledig geïnformeerd.

De vergelijkbare plannen voor recreatiewoningen op Wientjesvoort-Zuid zijn in 2012 afgekeurd door diezelfde R.v.S. op grond van het uitgaan van een fictieve situatie (een goed functionerende camping) als zijnde de bestaande toestand. De wetgeving hierover is kort nadat W.-Noord speelde gewijzigd. Was er over plan Noord iets later uitspraak gedaan, dan zou ook dit zijn afgekeurd, want ook in bestemmingsplan W.-Noord is steeds sprake van een bestaande, aan alle eisen voldoende, zeer grote camping die wordt opgeheven en omgeruild voor de verstening met 43 wooneenheden.

Zoals bekend is de landgoedcamping van de Von Mengdens al rond 1996 opgeheven omdat deze niet rendeerde en niet kon voldoen aan de eisen die gesteld werden. Dat er op een deel van het landgoed een kampeerbestemming lag, gaf dus weinig meerwaarde toen het te koop werd gezet. Alleen met een zeer grote investering zou men hier opnieuw een camping kunnen beginnen. Bij de verkoop in 1999 zal vast wel zijn afgedongen vanwege de rommelige restanten van de camping. (De in het artikel genoemde eerdere plannen voor een zeer groot aantal vakantiehuisjes zijn al in 2001 door de Provincie afgekeurd.)

Hoe dan ook, de villa's zijn nog niet gebouwd sinds daar in 2010 gelegenheid toe was. Er blijkt geen behoefte aan; er staat genoeg mooi duurs te koop in de Achterhoek. Het huidige college heeft dan ook wijselijk besloten de woonbestemmingen daar te schrappen, zodat ergens anders, waar er wel behoefte aan is, 6 koopwoningen gebouwd kunnen worden en waarschijnlijk dan voor een publiek met een iets kleinere beurs. Wat de genoemde 18 recreatiewoningen betreft die op de oude kampeerbestemming langs de Mosselseweg komen; dit is al een grote vooruitgang t.o.v. het enorme appartementengebouw. Tegen deze 18 is weinig in te brengen. Ook van Woudstra dus een wijs besluit, dat te realiseren is zonder dat daar de opbrengst van 6 villa's voor nodig is.

P. Gorter, Vorden