De medewerkers van Hulphond en De Graafschap Dierenartsen. Foto: PR
De medewerkers van Hulphond en De Graafschap Dierenartsen. Foto: PR

Hulphond kiest De Graafschap Dierenartsen

VORDEN - Per 1 januari 2016 zal De Graafschap Dierenartsen een groot gedeelte van de veterinaire begeleiding van de honden van Stichting Hulphond Nederland voor haar rekening gaan nemen. "Een bijzondere samenwerking, waar wij dan ook erg trots op zijn," aldus Harald Salomons, dierenarts van De Graafschap Dierenartsen te Vorden.

Hulphond Nederland, gevestigd in Herpen (Noord-Brabant) heeft ruim dertig jaar ervaring in het trainen en opleiden van hulphonden. Het is een kwalitatief hoogwaardige organisatie, die voor steeds meer ziektebeelden, gedragsstoornissen en leer- of andere soorten problematiek hulphonden faciliteert.
Eric Bouwer (algemeen directeur van Hulphond Nederland), heeft onlangs aan alle medewerkers van De Graafschap Dierenartsen een zeer interessante presentatie gegeven over onder andere de vier verschillende groepen hulphonden die er worden opgeleid.

Een ADL-hulphond, deze helpt iemand met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een Epilepsie-hulphond, (een signaleringshond) die erop wordt getraind zijn baas voortijdig te waarschuwen voor een aanval en hem of haar voor, tijdens en na deze aanval helpt. Een PTSS-hulphond, (een signaleringshond) met een speciale neus voor stress bij zijn baas, die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen (Post Traumatisch Stress Stoornis). Deze hulphond helpt veteranen en andere geüniformeerde beroepskrachten, zoals politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden. Kortom, al deze honden zorgen er voor dat deze mensen weer een stuk zelfstandiger kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een Therapie-hulphond. Deze honden worden ingezet, in samenwerking met diverse jeugdzorgcentra in Nederland, bij het coachen van jongeren. Deze jongeren hebben een ontwikkelingsachterstand of psychische stoornissen. Door mens en dier samen te laten oefenen, als onderdeel van een breder behandelplan, ervaart een jongere meer controle op het eigen gedrag. Jongeren met bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, ADHD, autisme of depressie kunnen hierbij zeer gebaat zijn.
Voordat deze honden ingezet kunnen worden als hulphond, zullen ze een uitgebreid trainingstraject volgen. Dit begint al bij de puppy-gastgezinnen, waar ze gesocialiseerd worden en de basistraining zullen krijgen. Daarna worden zij intern verder opgeleid bij Hulphond Nederland in Herpen (NB), om de specifieke taken te leren.

De Graafschap Dierenartsen zal de veterinaire begeleiding van deze honden voor haar rekening nemen. Hieronder vallen ook de standaard screenings, zoals het röntgenen van de heupen, CT scan van de ellebogen en het testen van de ogen, zodat deze honden fit en gezond kunnen beginnen aan hun loopbaan als hulphond. Voor meer informatie over hulphonden kunt u terecht op de sites.


degraafschapdierenartsen.nl

www.hulphond.nl


Kanjers van het 't Beeckland

VORDEN - Vlak voor kerst hebben leerlingen van `t Beeckland tijdens hun fietstocht naar huis de kerstgedachte in de praktijk gebracht. Ze werden ingehaald door een man die met de fiets in de berm terecht kwam en vervolgens op het wegdek viel.

't Beeckland trots op hulpbiedende leerlingen

Hij kwam zodanig terecht dat hij buiten bewustzijn raakte. De leerlingen bedachten zich geen moment, belden 112 en zochten hulp bij de dichtstbijzijnde boerderij aan de Hekkelerdijk.

De ambulance en politie waren er snel en de man werd opgenomen in het ziekenhuis te Zutphen, waar hij nog een week verbleef. De leerlingen zijn dezelfde dag nog in het ziekenhuis geweest om naar de toestand van de man te vragen.
Op `t Beeckland werd enthousiast gereageerd op de actie en de school is trots op deze leerlingen.Als beloning zijn ze in de pauze in het zonnetje gezet en hebben ze een klein cadeautje ontvangen. In januari zijn ze bij de heer Eshuis thuis op bezoek geweest.

V.l.n.r.: Kelly Hopman, Chiara Hekkelman, mijnheer Eshuis, Patty Smeerdijk en Jordi Eghuizen. Foto: PR