Bert en Jopie van Bremen samen met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen.
Bert en Jopie van Bremen samen met burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Bert en Jopie van Bremen zestig jaar getrouwd

VORDEN – Net voordat burgemeester Marianne Besselink maandagmorgen iets voor tien uur arriveert, levert een van de plaatselijke bakkers een 'feesttaart' af bij de seniorenwoning van Bert en Jopie van Bremen. Op de taart tussen alle slagroomtoefen de trouwfoto uit 1956. Maandag 18 januari waren Bert en Jopie van Bremen zestig jaar getrouwd. Namens de gemeente Bronckhorst kwam burgemeester Besselink het Vordense diamanten echtpaar de felicitaties overbrengen. Sinds 1988 wonen Bert en Jopie met veel genoegen in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Bert van Bremen (84) is een geboren en getogen Ruurloër. Jopie van Bremen - Loeve (79) is van geboorte Rotterdamse. In 1944 kwam ze met haar moeder en zus in Ruurlo terecht. "Mijn vader was overleden. Er heerste grote hongersnood in Rotterdam." Het tweetal leerde elkaar kennen omdat Jopie een vriendin werd van Bert's zuster. Het paar stapte na de verkeringstijd op 18 januari 1956 in het huwelijksbootje. De trouwplechtigheid vond plaats in het gemeentehuis aan het Kerkplein in Ruurlo met aansluitend een kerkelijk huwelijk in de Dorpskerk van de toen Nederlands Hervormde Gemeente. Het huwelijksfeest werd aan huis gevierd. Bert's ouders hadden een bakkerswinkel in de Ruurlose Dorpsstraat. Maar Bert koos er voor om eerst buitenshuis te gaan werken voordat hij in de bakkerswinkel van zijn vader zou komen. Via een advertentie in een bakkersvakblad kreeg hij begin jaren vijftig van de vorige eeuw een baan aangeboden als bakkersknecht in Mijdrecht. "En ik kreeg eind 1955 een woning in Mijdrecht toegewezen mits die binnen een maand bewoond zou worden. "We moesten dan ook trouwen," zo grapt Bert. Precies een maand later stapten Bert en Jopie dan ook in het huwelijksbootje. De volgende dag moest er echter bij de baas weer gewerkt worden. "Daarom zijn we 's nachts na ons huwelijksfeest direct naar Mijdrecht gereden. Op de weg tussen de Vinkeveense Plassen bij een op/afrit van een ophaalbrug bleek het spekglad te zijn waardoor we slipten en we met de auto rond tolden. Jopie werd uit de auto geslingerd en ik schoot van het talud en bleef met het chassis van de auto op de rand van de plas hangen en kon niet meer aan de bestuurderskant uitstappen. Gelukkig hadden we geen noemenswaardig letsel opgelopen. Een takelwagen heeft ons weer op de weg geholpen. Ons huwelijk had voor het zelfde geld slechts een dag geduurd," zo vertelt het echtpaar met een grote glimlach. Jopie: "Wel een reden om dankbaar voor te zijn dat het zo goed met ons afliep."

Cafetaria
Later (na een paar jaar) werden door Bert en Jopie de bakkerij van de ouders van Bert aan de Dorpsstraat in Ruurlo overgenomen. Bert: "Na enige tijd zijn we ook met een cafetaria begonnen wat geen goede combinatie bleek te zijn. Daarom hebben we de bakkerij eind jaren zestig afgestoten en de cafetaria opgewekt tot klein restaurant." In mei 1988 zijn Bert en Jopie om gezondheidsreden gestopt met de cafetaria en werd het pand gesloopt om de grond aan de buurman (De Luifel) te verkopen. "We zijn toen naar Vorden verhuisd waar we ons direct goed ingeburgerd voelden," aldus Jopie. Bert: "Omdat we een eigen bedrijf hadden kwamen we niet aan veel sociale activiteiten toe. Maar eenmaal in Vorden was daar alle ruimte voor. De eerste jaren hebben we veel gefietst. Zo hebben we vijf maal aan de Drentse Fietsvierdaagse en tien maal aan de 50+ Fietsdriedaagse in Zutphen deelgenomen. Maar dat gaat helaas niet meer."

Verenigingen
Verder was Jopie vele jaren actief voor de Welfare in Vorden, maakt ze nog steeds graag zelf gemaakte wenskaarten en is ze lid van Vrouwen van Nu Vorden en van een leeskring van de vrouwenvereniging. Ook is het paar lid van de Ouderenbond in Vorden en van Old Vorden. Daarnaast is Bert nadrukkelijk geïnteresseerd in de genealogie en was hij vele jaren bestuurslid van de Nederlandse Genealogie Vereniging afdeling Achterhoek. Ook is Bert lid van de Historische Vereniging Old Reurle waarvan hij mede oprichter was. Het diamanten echtpaar heeft vijf kinderen (een zoon en vier dochters), zestien kleinkinderen en drie achterkleinkinderen met de vierde op komst.