Achterhoekse motorcrosslegendes. Foto: PR
Achterhoekse motorcrosslegendes. Foto: PR Foto: Willy Hermans

Alle Achterhoekse motorcrosslegendes in een boek

ACHTERHOEK - Op 25 januari zal het boek Ode aan de Achterhoekse Motorcross worden gepresenteerd in Eetcafé Jansen en Jansen. Gerrit Wolsink en Daniël Willemsen mogen het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de samenstellers Peter Rietman en Willy Hermans.

In deze uitgave vertellen de beste Achterhoekse motorcrossers hun verhaal. De motorcross was en is in de Achterhoek een immens populaire sport. De Achterhoek telde veel legendarische motorcrossers, talloze verenigingen en circuits.
Hennie Rietman was een van de eerste helden uit de jaren '40 en '50 en daarmee een voorbeeld voor vele anderen die volgden. Rietman was ook de oom van Peter Rietman die eerder al een expositie over De Leeuw van Doetinchem inrichtte. Dat was ook de aanleiding om samen met Willy Hermans een boek over alle kampioenen uit de Achterhoek samen te stellen met prachtige anekdotes uit schitterende carrières.

Zowel solorijders als zijspancrossers passeren de revue, zoals Bennie Hartelman, Jan Keizer, Fons Nijhof, Gerrit Wolsink, Jacob Barth, Willie van Wessel, Erik Eggens, Lubbers/Notten, de gebroeders Willemsen en vele anderen. Niet alleen verhalen over hun heldendaden, maar ook over de keerzijde van de medaille. Waarom crossers toch weer op de motor kruipen nadat ze zwaar geblesseerd raken. Over het geamputeerde been van Rikus Lubbers en zware crashes van Jan van Beek en Marcel Willemsen.
Ruime aandacht is er voor de twee allerbeste crossers Gerrit Wolsink en Daniël Willemsen. Wolsink reed 15 jaar lang in de wereldtop en werd twee maal vice-wereldkampioen in de 500cc klasse. Daniël Willemsen mag zich als tienvoudig wereldkampioen de beste zijspancrosser ooit noemen. Ook jonge talenten hebben een plaats in het boek gekregen en zelfs één vrouwelijke crosser: Kimberley Braam uit Zutphen.
De historie van de belangrijkste verenigingen wordt belicht net als andere zaken die met de motorcross te maken hebben of er uit voortkwamen. Hendrik-Jan Lovink blikt terug op de eerste jaren van de Zwarte Cross en Bennie Jolink brengt een ode aan zijn grootste passie.
Ode aan de Achterhoekse Motorcross met veel unieke en spectaculaire foto's is een uitgave van Uitgeverij Hermans, telt 240 pagina's en is vanaf 26 januari voor €29,50 in de boekhandels verkrijgbaar of online via www.uitgeverijhermans.nl/boekenkraom (nu al te reserveren).